Stäng
december 4, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Majoriteten av svenskarna tror att #Metoo kommer att förändra vårt samhälle. Foto: Claudio Bresciani/TT

7 av 10 svenskar tror att #Metoo kommer att leda till förändring

Efter flera veckor av återkommande #Metoo-upprop är många av oss genomtrötta i själen. Att nästan dagligen få ta del av detaljerade berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier i bransch efter bransch var man än tittar har varit tufft. Men, såklart, oerhört viktigt. Det här är en revolution. Och nu visar en ny undersökning från SVT/Novus att vi ser positivt på framtiden.

#Metoo kommer att förändra samhället i grunden.

”Novus ställde frågan till 1.022 personer om de tror att me too-uppropen kommer att leda till någon förändring och både män (67 procent) och kvinnor (72 procent) svarade ja.

Störst tilltro till uppropen finns i storstäder och hos M-väljare medan lägst förtroende för dess påverkan finns hos Sverigedemokraternas väljare. Bland den majoritet hos både män och kvinnor som tror att det leder till förändring tror 74 procent att det kommer att resultera i att kvinnor kommer att ändra sitt beteende – genom att anmäla eller säga ifrån mer.”

Förändringen kommer inte bara att behöva komma från oss, kvinnor som efter uppropen kommer att våga anmäla, våga säga ifrån och outa. Utan även från politiken. Vi går snart in i ett valår och feministiska frågor med koppling till #Metoo kommer ingen att kunna ducka.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se