Stäng
mars 4, 2015
Jenny Bengtsson, medarbetare
Foto: Janerik Henriksson / TT

600 piloter drabbade av Norwegians dåliga stil

Ja, då var det strejk igen.

Ytterligare en arbetsgivare, den här gången ett stort flygbolag, har satt ned foten och tagit strid för att verkligen vara sämst på att respektera sin arbetskraft.

Den här gången är det lågprisbolaget Norwegian som vägrar teckna avtal med sina piloter. De vill hellre teckna individuella avtal med var och en av dem – vilket det finns goda skäl till. Flera hundra piloter som förhandlar tillsammans är ju mycket jobbigare att ha och göra med än en pilot i taget. Att förhandla med en och en är också det bästa sättet att spela ut arbetskraften mot varandra och dumpa löner och villkor.

Det vet Norwegian (detta vet alla arbetsgivare). Men det vet Norwegians piloter också. Därför har de organiserat sig och nu gått ut i strejk för sin gemensamma rätt till bra villkor.

I en strejksituation finns egentligen tre parter. Arbetsgivaren, arbetskraften och samhället. I det här fallet utgörs samhällsparten av några tusen inrikesresenärer. Detta påminner i princip alla rapporterande medier om. Till exempel:

Sök på Politism.se