Stäng
juli 13, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Riksrevisor Margareta Åberg Foto: Victor Lundberg / SCANPIX

Förtroende förtjänas – Riksrevisionen förtjänar det inte

Sverige toppar regelbundet listan över länder där medborgarna har högt förtroende för staten.

Det visar att man har en fungerande demokrati och forskningen visar även på att det påverkar tilliten människor emellan.

Detta ska inte tas för givet. Svenska myndigheter arbetar varje dag hårt med sin öppenhet och att möjligheten till insyn ska vara stor. Förtroendet måste förtjänas.

Det är därför den senaste skandalen med Riksrevisionen gör människor förbannade. Myndigheten är en kontrollinstans som granskar statens arbete och finns för att medborgare ska se att beslut fattas och genomförs som de ska. De är granskarnas granskare.

Nu har Susanne Ackum, riksrevisor, avgått efter gedigna granskningar och avslöjande av Dagens Nyheter. Den högsta ledningens representant Margareta Åberg vägrar fortfarande svara på frågor och skickar numera runt en pressansvarig för att förklara ärenden som ansvariga borde ha svarat på.

Cheferna på Riksrevisionen agerar utåt sett som de utsätts för en orättvis häxjakt eller ett drev, när det i själva verket uppdagats ett systematiskt missbruk av den offentliga makten. Att lägga sig i rekryteringar och varna sina kompisar för granskning bör betraktas som tjänstefel.

Fortsätter myndigheten skärma sig och vägra svara på journalisters frågor spelar man högt med människors tillit. Svenskar föds inte med högt förtroende för staten – det har krävts många års arbete för att bygga det. Hoppas cheferna på riksrevisionen inser att det är något mycket större än deras jobb och personliga privilegier som står på spel.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se