Stäng
mars 6, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Marcus Wallenberg och Jacob Wallenberg. Foto: Maja Suslin / SCANPIX

31 näringslivstoppar som vill sälja vapen till extremisterna

I dag skriver 31 näringslivstoppar – bland andra H&M:s ägare Stefan Persson, Kinneviks Cristina Stenbeck, Svenskt Näringslivs Carola Lemne och Investors Jacob Wallenberg – på DN Debatt och kräver att Sverige förlänger avtalet med Saudiarabien.

I texten skriver de att avtalet med Saudiarabien ”inte enbart” rör ”försvarsområdet” (läs: vapenexport), men låtsas i övrigt inte om vapenfrågan i hela sin debattartikel. Tvärtom ger de sken av att debatten handlar om att stoppa all export till Saudiarabien, stick i stäv med vad diskussionen handlat och handlar om. Trams.

Utspelet påminner om det som inträffade 2008. Då – när en vapenfabrik skulle byggas i Saudiarabien – avbröt Sverige samarbetet eftersom det konstaterats olagligt av flera högt uppsatta tjänstemän på Exportkontrollmyndigheten. Sveriges agerande fick då finansmännen Marcus Wallenberg och Jacob Wallenberg att skriva ett brev till regeringen där de krävde att regeringen ändrade sig – vilket den svenska regeringen då genast gjorde. HEPP!

Den här gången går man via medierna i stället och försöker på nytt att genom påtryckningar på regeringen få de folkvalda att rätta in sig i ledet.

Orsakerna till att man inte skriver hemliga brev, som 2008, kan vara flera. Dels har man kanske, efter Ekots många avslöjanden, insett att även hemliga brev kommer fram till slut. Det kan också handla om att man har en mindre förtroendefull relation till nuvarande regering än till alliansregeringen. Det kan förstås även vara så att man skickar brev av mer privat karaktär samtidigt. Oavsett vad tycks näringslivsföreträdarna något desperata. Debattartikeln antyder att de ser en risk att regeringen verkligen sätter stopp för vapenexporten till Saudiarabien.

Vi ska lägga de 31 namnen på näringslivstopparna på minnet. Vi ska komma ihåg vilka företagen de äger eller representerar är. När vi köper en H&M-tröja eller använder Nordea som bank. Då ska vi komma ihåg att företagen dessa mäktiga personer företräder därmed tar strid för att vi ska sätta pengar före mänskliga rättigheter. För att vi ska sälja vapen till ett land med samma syn på brott och straff som terrororganisationen IS.

Det här är företag och individer som tycker att det är viktigt att vi säljer pansarvärnsrobotar till en armé som medverkat till att slå ner och döda demonstranter som kräver demokrati i Bahrain. Så ser det svenska näringslivets prioriteringar ut.

De tar strid för att sälja vapen till en av världens mest repressiva och vedervärdiga regimer. Igen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se