Stäng
augusti 6, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Delar av LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

21-åriga Julia dog på jobbet – glöm inte arbetsmiljön i valet

Julia Markström blev bara 21 år gammal.

Hon var elektriker och gick för en och en halv vecka sedan till jobbet i LKAB:s gruva i Svappavaara – men kom aldrig hem.

När hon skulle passera en gångbrygga lossnade en del av den, och Julia Markström föll handlöst fem meter. Hennes skador var så allvarliga att de kostade henne livet.
– Vår sorg och saknad är obeskrivlig, men det värsta är egentligen vetskapen om att Julia gick miste om en sådan stor del av sitt liv, säger Julias mamma Kristina Markström till Expressen.

Varje gång en människa dör på jobbet är det en fruktansvärd tragedi. Men det är en tragedi som är alltför vanligt förekommande.

Förra året dog 55 personer i olyckor på arbetet. Det är en ökning jämfört med 2015 och 2016 – men en oerhörd förbättring mot hur det sett ut tidigare. ETC:s genomgång av Arbetsmiljöverkets statistik visar att runt 400 dödsolyckor årligen inträffade på 1950-talet. På 1990-talet hade den siffran blivit ett 100-tal per år.

I dag handlar det alltså om en i veckan. Utveckligen visar hur framgångsrikt arbetsmiljöarbetet har varit samtidigt som de fortsatt höga dödstalen visar hur mycket som återstår att göra.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig men har till stor del fackförbundens idoga arbete och politikens satsningar på arbetsmiljö att tacka för att färre dör på jobbet. Det arbetet får under inga omständigheter upphöra eller försvagas. Ingen kan vara nöjd så länge så många människor dör på sina arbetsplatser varje år. Det här är också en fråga att fundera på inför valet. För alternativen ser olika ut även här.

Moderaterna vill till exempel spara in pengar på Arbetsmiljöverket, vilket framgår av deras budgetförslag de senaste åren. Tillsammans med de övriga borgerliga partierna valde de dessutom för ett drygt decennium sedan att lägga ner Arbetslivsinstitutet, vilket ledde till att arbetslivsforskning i världsklass försvann. Ingen kan säga säkert hur detta påverkat dödsolyckorna på jobbet, varken på kort eller lång sikt.

Men alla som tycker att arbetsmiljö, säkerhet och trygghet på jobbet måste få en högre prioritering har i alla fall en hel del att fundera över innan de lägger sin röst på ett högerparti.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se