Stäng
februari 18, 2016
Erik Löfgren, medarbetare
Att inte kunna svenska ska aldrig få utesluta någon från fotbollen. Foto: Hasse Holmberg/TT

10-åring fick inte spela fotboll – för dålig på svenska

En tioårig pojke som nyligen har kommit till Sverige nekades efter några provträningar att spela i ett svenskt fotbollslag i Stockholmsområdet.

Varför? Han ansågs för dålig på svenska.

Det var tidningen Mitt i Haninge som i veckan avslöjade att tioåringen dumpades av sin tränare via ett sms. Ett meddelande som gjorde klart pojken inte längre var välkommen i laget på grund av sina språkliga brister.

Pojken var på semester när han fick beskedet och enligt pojkens mamma började han gråta och ”ville inte tillbaka till Sverige” eftersom han ”inte hade några som ville leka med honom” där.

Klubben har i efterhand bett om ursäkt, förklarat att det rört sig om ett missförstånd och erbjudit honom en plats i ett annat lag – men nyheten om den språkligt petade tioåringen ger fortfarande en olycklig bild av fotbollen som integrationskraft.

För den kraften är stark; det visade många allsvenska klubbar i fjol, via olika integrationsprojekt som bland annat bjöd nyanlända på matcher – och det belyste inte minst Sportbladets Erik Niva i sin reportageserie nyligen.

Vår största folkrörelse, idrotten, har alltid haft en viktig del i integrationen och den kommer att behöva ta ett än större ansvar framöver.

Då är det förstås fullkomligt oacceptabelt att ett enda sms av det här slaget skickas ut av en fotbollsledare.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se