Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

februari 18, 2016
Politism, redaktion

Tre snabba med Agneta Berge

Agneta Berge är nationalekonom, skribent på Politism och tidigare utredare på LO. Vi ställde henne tre snabba frågor om lönesänkningar.

Högern menar att sänkta lägstalöner ger fler jobb – kan man lita på det?
– Nej, några garantier finns inte. Idén är att förändra jobbstrukturen så att det blir fler enkla jobb. Men sådant tar tid och är inget man fullt styr över. Det kan möjligen ge några fler och inte bara nya sorters jobb, men hur många nya jobb det blir netto går inte att svara på. Inte heller vet vi hur långlivade de skulle vara, med tanke på teknisk utveckling och automatisering.

Vilka är det som drabbas i första hand om man sänker lönerna?
– I huvudsak två grupper. Den ena är de personer som får de nya låglönejobben och riskerar att fastna där, och därmed låsas in i fattigdom. Den andra gruppen är personer i otrygga låglönejobb i dag, som kan pressas att sänka sina lönekrav för att behålla sina jobb.

Varför kan man inte bara anställa folk i välfärden i stället?
– Det skulle nog gå att anställa en del personer i välfärden. Avvägningen är kostnaderna. Det kan bli dyrt, särskilt om det ska göras under lång tid. Med tanke på att det redan finns kritik från en del håll kring att den offentliga sektorn är för stor och ineffektiv, med krav om nedskärningar och/eller konkurrensutsättning, skulle detta kunna underblåsa sådan kritik.

Agneta Berge har tidigare skrivit om lägstalönerna, bland annat här och här.

Läs mer på Rör inte min lön!

Om bloggen

Rör inte min lön! Politism är en kampanj som LO har sponsrat för att sätta strålkastarljuset på de som har de allra högsta lönerna – och som samtidigt jobbar hårt på att få ner lönerna för de som tjänar minst. Det här handlar om solidaritet, stridsvilja och samarbete. Hoppas du vill delta och engagera dig i frågan, vare sig du gör det med vårt innehåll, andras eller dina egna argument. Frågor och svar om kampanjen hittar du här.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se