Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

februari 15, 2016
Politism, redaktion
Foto: Henrik Ström

En strid som förenar – en kamp vi inte får förlora 

Debatten om att sänka lönerna rasar just nu i allra högsta tonläge. Det finns en genuin ilska i debatten som man kanske inte är van vid, i alla fall inte från arbetarrörelsen. Och i dag presenterar vi på Politism temat Rör inte min lön!

Facken sparkar fullständigt bakut när Annie Lööf (C) går in och röjer runt mitt i avtalsrörelsen. Där ska ju facken och arbetsgivarna – inte politikerna – ta strid, och komma överens.

Men det är inte konstigt att folk är förbannade. Frågan om att sänka löner går direkt i strid med det fackliga löftet, hela anledningen till varför fackförbund finns:

”Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter arbeta för lägre lön eller på sämre villkor än det vi nu lovar varandra.”

Därför är det en strid som facken inte kan förlora, inte får förlora. Och därför är det så viktigt för rika vd:ar, högerdebattörer och näringslivslobbyister att ta den här striden. Vinner arbetsgivarna nu så har de skadeskjutit hela fackföreningsrörelsen.

Vi vet exakt vilka det är som drabbas när de lägsta lönerna sänks. Det är arbetarklassen. Det är kvinnorna. Och det är de människor som oftast utsätts för rasism.

Den insikten är djupt upprörande: Att det är grupperna som alltid måste anstränga sig dubbelt så mycket, som diskrimineras och förfördelas, som man riktar angreppet mot.

Igen.

Men i den insikten finns också styrka att hämta. För när antirasismen, klasskampen och feminismen förenas i samma strid är den som allra starkast. Då är vänstern som allra bäst.

Då spelar det ingen roll vad mångmiljonärerna i näringslivseliten försöker med för fula knep. Då, om vi håller löftet till varandra, så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav.

Därför måste vi ta den här kampen tillsammans.

Läs mer på Rör inte min lön!

Om bloggen

Rör inte min lön! Politism är en kampanj som LO har sponsrat för att sätta strålkastarljuset på de som har de allra högsta lönerna – och som samtidigt jobbar hårt på att få ner lönerna för de som tjänar minst. Det här handlar om solidaritet, stridsvilja och samarbete. Hoppas du vill delta och engagera dig i frågan, vare sig du gör det med vårt innehåll, andras eller dina egna argument. Frågor och svar om kampanjen hittar du här.

Sök på Politism.se