Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

mars 3, 2016
Politism, redaktion
Ska den som jobbar i butik tjäna mindre? Foto: Joakim Jardenberg.

Deras dröm ger ett samhälle vi inte kan acceptera

Förslagen om att sänka lägstalönerna har så många fler nivåer än bara lönen.

För den välavlönade näringslivseliten och politikerna på högerkanten, som knappt haft ett riktigt jobb i sitt liv, vill ju också göra andra förändringar samtidigt som de sänker lönerna.

Saker som aldrig påverkar dem själva, utan bara slår mot de människor vars löner de vill sänka.

Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf vill att du ska ha lägre lön – och att vi på samma gång ska införa marknadshyror så att det blir dyrare att bo i lägenhet.

Och samtidigt som högerpolitikerna försöker få igenom lönesänkningar kämpar de för att det ska bli lättare att sparka folk.

Medan lobbyisterna försöker få igenom lönesänkningar slåss de dessutom för att människor med höga löner ska få mer bidrag när de köper städhjälp eller hyr in en bartender till villafesten.

Det enda de inte vill prata om är de högsta lönerna. Sina egna inkomster. Det är för känsligt.

Företagsledare som tjänar två, fem, tio eller 20 miljoner om året – som slåss för att få ner lönen för den som städar på hotell, packar varor för Mathem eller står i kassan på 7–Eleven.

En sak har de som har de högsta lönerna dock fattat:
Om de får som de vill, om lägstalönerna sänks, blir vinsterna ännu högre.

En sak verkar de helt ha missat:
Med lägre löner, högre hyror, sämre anställningstrygghet och fler karensdagar kommer fattigdomen. Med fattigdom kommer bidragsberoende, långtidssjukrivningar och för tidig död. Detta är ett faktum redan i dag, och i de mångmiljonavlönades samhälle skulle det bli mer av den varan.

Med fattigdomen kommer sociala problem och kriminalitet, sånt som vi i Sverige försökt bekämpa bland annat genom att ge folk vettiga livsvillkor.

Med fattigdomen kommer ett samhälle som blir sämre även för den som tjänar riktigt bra. Och för alla som inte gör det blir det oändligt mycket värre.

Eller som Konjunkturinstitutet skriver om att sänka lägstalönerna. Om det ska ha effekt på arbetslösheten måste de pressas ner så långt att de hamnar på ”en nivå som inte vore socialt acceptabel”. Det är en bra sammanfattning: Det är inte acceptabelt.

Om bloggen

Rör inte min lön! Politism är en kampanj som LO har sponsrat för att sätta strålkastarljuset på de som har de allra högsta lönerna – och som samtidigt jobbar hårt på att få ner lönerna för de som tjänar minst. Det här handlar om solidaritet, stridsvilja och samarbete. Hoppas du vill delta och engagera dig i frågan, vare sig du gör det med vårt innehåll, andras eller dina egna argument. Frågor och svar om kampanjen hittar du här.

Sök på Politism.se