Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

februari 22, 2016
Politism, redaktion
Det behövs plattsättare. Därför ska vi utbilda fler till yrket. Foto: BYN/World Skills Sweden

Dagens Industri verkar missa hela poängen

Dagens Industris ledarsida skriver Tobias Wikström om ”Rör inte min lön”. Han tycker inte om kampanjen, där beskedet är att vi vägrar gå med på sänkta lägstalöner men gärna ser att vd-Sverige tar initiativ till sänkta högstalöner.

Vi tycker att Henrik Borelius kan sänka sin lön. Vi tycker att Jacob Wallenberg kan sänka sin lön. Vi tycker inte att Erika Haraldsson ska sänka sin lön.

Tobias Wikström invänder att ingen sagt att Erika Haraldsson och andra löntagare med lägre inkomster ska tvingas sänka sin lön. Men att säga att lägstalönerna påverkar lönerna brett är inte ett kontroversiellt påstående. Det finns en hel del att läsa på området (inte minst under vinjetten ”LÄS OCKSÅ” direkt efter den här artikeln). Självklart kommer sänkta löner för en grupp påverka andra gruppers löner.

Det finns också en hel del som visar – både på svensk arbetsmarknad och i andra länder – att sänkta arbetskraftskostnader genom till exempel lönesubventioner eller halverade arbetsgivaravgifter för unga knappast pressar ner arbetslösheten generellt.

Vad Dagens Industri också missar att nämna är att motparten – de som argumenterar för lönesänkningar – inte utgår ifrån forskning om sänkta lägstalöner utan om höjda. Att påstå att man kan använda de studierna och sen veta vad motsatsen skulle få för effekt är inte seriöst.

”Vad ska de få för jobb egentligen?”, undrar Wikström och pekar på bristande utbildningsnivåer hos många av de nyanlända. Svaret är att de ska få jobb på en rad olika områden. Bristen på arbetskraft är enorm i Sverige, på en lång rad områden och på såväl kort som lång sikt.

Att utbilda nyanlända i dessa branscher och yrken – många av dem inom välfärden – för att lösa två viktiga problem på samma gång vore därför smart och konstruktivt.

Att sänka löner och ”skapa jobb” som i dag inte behövs (till exempel människor som packar matkassarna, bredvid kassarobotarna på Coop), för att mot bättre vetande hoppas att det ska ge jobb, är direkt dumt. Det hoppas vi att fler fattar efter vår kampanj.

Dessutom hoppas vi få igång en riktig diskussion om hur orimligt och otrevligt det är av vd:ar med mångmiljonlöner att föreslå sänkta löner för de som tjänar minst.

Hur har de mage att vara så oförskämda?

Om bloggen

Rör inte min lön! Politism är en kampanj som LO har sponsrat för att sätta strålkastarljuset på de som har de allra högsta lönerna – och som samtidigt jobbar hårt på att få ner lönerna för de som tjänar minst. Det här handlar om solidaritet, stridsvilja och samarbete. Hoppas du vill delta och engagera dig i frågan, vare sig du gör det med vårt innehåll, andras eller dina egna argument. Frågor och svar om kampanjen hittar du här.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se