Stäng
Pressrelease från Vänsterpartiet Region Stockholm
februari 12, 2019
Detta inneråll är sponsrat och kommer från

Vänsterpartiet kräver svar om NKS underskott

– Värdebaserad vård och dyra konsulter har inte fungerat och nu tvingas vårdpersonalen ta smällen. När personal sägs upp kommer det att leda till mer stress och sämre arbetsmiljö. Vad har den blågröna majoriteten för plan, säger Jonas Lindberg (V), hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Nya Karolinska Sjukhuset styrs enligt modellen värdebaserad vård som Boston Consulting Group drev igenom. Multisjuka patienter riskerar falla mellan stolarna och ledningen har svag kontroll över ekonomin.

– Vårdförbundet beskriver en stressig arbetsmiljö med treskift och överbeläggning. Flera sjuksköterskor berättar att de efter specialistutbildning får lägre lön. Det är inte konstigt att personalen flyr, säger Jonas Lindberg.

När personalen säger upp sig leder det till stängda vårdplatser och högre kostnader.

– Genom en usel personalpolitik får man kostnader på fel ställe genom hög personalomsättning och bemanningspersonal. Vi behöver skapa en bra arbetsmiljö så att personalen vill stanna. Vi vill se högre löner, kortare arbetstid och betald specialistutbildning.

Jonas Lindberg arbetar som specialistsjuksköterska och är kritisk till hur NKS styrs.

– Den blågröna majoriteten har bestämt att vården ska styras som en fabrik. Det är bakvänt. NKS har en enorm byråkrati som slukar jättemycket pengar.

Faktaruta 

*NKS drivs med ett OPS-avtal, offentligt privat partnerskap.
*Vården utformas enligt den nya modellen värdebaserad vård som Boston Consulting Group ligger bakom.
*Boston Consulting Group har fakturerat Karolinska universitetssjukhuset 257 miljoner kronor år 2011-2017.
*NKS underskott 2019 är över 1 miljard kronor.
*612 vårdplatser är stängda i region Stockholm.
*NKS byggnad kostade drygt 25 miljarder kronor, inredning och teknik kostade 4 miljarder, driften till år 2040 kostar 38 miljarder. Total kostnad: 61 miljarder kronor. 

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se