Stäng
Pressrelease från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
september 7, 2018
Detta inneråll är sponsrat och kommer från

Slutenvård inget hinder för att rösta

IMG 4901

Förra gången det var val i Sverige var verksamheten med i ett projekt kring mänskliga rättigheter. Då föddes idén att arrangera förtidsröstning inne på avdelningen. Något som blev väldigt uppskattat av patienterna.

– En patient klädde till och med upp sig i kavaj och såg dagen som en högtidsdag. Även vi i personalen tyckte det var kul att få ordna med det. Så när det nu är dags för val igen tog vi tag i att göra om det. Denna gång var det mer organiserat, för alla våra fyra avdelningar, säger Beatrice Adriansson Carlsson, vårdenhetschef på Psykiatri Psykos. 

En kurator samordnade förtidsröstningen genom att kontakta Mölndals kommun som ordnade med att ambulerande röstmottagare kom till Psykiatri Psykos på Mölndals sjukhus. Medarbetarna såg till att göra förarbetet som att sätta upp affischer inne på avdelningar och informera personal och patienter. Medarbetarna ordnade också så att de som ville rösta fick dit sina röstkort och hade ID-handlingar. Röstmottagarna var på plats under en eftermiddag i lokalerna.

– Ingen ska begränsas på grund av tvångsvård eller psykiatriskt status. Alla patienter på avdelningen erbjöds att rösta. Det hänger också ihop med hela vårt tankesätt inom slutenvården på Psykiatri Psykos. Vi vill hela tiden utveckla oss och arbeta personcentrerat.  Patienterna ska få hjälp med det de behöver men för övrigt inte hindras och begränsas, säger Beatrice Adriansson Carlsson.

Sök på Politism.se