Stäng
Pressrelease från Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet
december 6, 2018
Detta inneråll är sponsrat och kommer från

Max Andersson (MP): ”En seger mot den hemliga lobbyismen i EU”

På torsdag röstade EU-parlamentets konstitutionella utskott (AFCO) igenom ändringar i ledamöternas så kallade arbetsordning, regelboken som styr vad ledamöterna får göra eller inte.

EU-parlamentariker Max Andersson (MP) fick bland annat igenom sina ändringsförslag om att det ska bli bindande för ledamöter med uppdrag (dvs utskottsordförande, förhandlare och “skuggförhandlare”, det vill säga varje partigrupps ansvariga förhandlare i en fråga) att redovisa vilka lobbyister de träffar.

“Lobbying ska inte ske i hemlighet. Jag vill att människor ska kunna veta vilka lobbyister politikerna träffar och hur ofta. Öppenhet kommer att jämna ut spelplanen mellan dem som har mycket pengar och dem som har bra argument. Om någon bara träffar fossillobbyister och aldrig miljöorganisationer, då vill jag att det ska synas,” säger Max.

Max har även fått igenom förslag om att ledamöter ska kunna ladda upp ett intyg till sina profilsidor på EU-parlamentets websida om att de spenderar bidraget för allmänna utgifter på rätt sätt.

“Går förslaget igenom så får EU-parlamentarikerna möjlighet att ladda upp ett intyg från en revisor som kan gå i god för att bidraget för allmänna utgifter har spenderats rätt. Det blir väldigt  spännande att se vilka svenska parlamentariker som gör det. Jag tycker att det är ett minimumkrav som man kan ställa på alla EU-parlamentariker,” säger Max Andersson.

 

***

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se