Stäng
Pressrelease från Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet
oktober 11, 2018
Detta inneråll är sponsrat och kommer från

Bodil Valero (MP): ”EU behöver satsa på stöd till demokrati och mänskliga rättigheter inom EU”

I onsdags presenterade EU-parlamentariker Bodil Valero (MP) sitt förslag för ett EU-finansierat stödprogram riktat till civilsamhällets organisationer och andra som jobbar med att främja demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter. 

“Den värdekris som vi ser i flera EU-länder hotar att slita sönder EU-samarbetet. Medlemsländer skriver på fördragen men väl inne i unionen vill de inte längre leva upp till deras anda och paragrafer. Samtidigt saknar EU verktyg för att komma till rätta med situationen. Hotet om sanktioner har inte räckt för att föra Polen och Ungern på rätt väg. Vi behöver andra verktyg som är mer morot än piska,” säger Bodil Valero.

EU-kommissionen föreslog i maj att EU ska lägga 642 miljoner euro på stödet i den kommande långtidsbudgeten (2021-2027). Bodil Valero, som är parlamentets ansvarariga förhandlare för rpgrammet, vill höja summan till sammanlagt nästan 2 miljarder euro där 1 miljard öronmärks för aktiviteter som syftar till att stödja demokrati och mänskliga rättigheter. Bodil vill även göra det enklare att söka pengarna.

“Civilsamhällets organisationer spelar en viktig roll för att bygga stöd för de värden som utgör EU:s byggklossar. De avslöjar missförhållanden och synar makten. De mobiliserar motstånd mot auktoritära regimer och lyckas ibland stoppa deras sämsta förslag. De är vår bästa chans att komma till rätta med odemokratiska strömningar i unionen,” säger Bodil Valero.

Förslaget går att läsa här: http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/plmrep/COMMITTEES/LIBE/DV/2018/10-10/Draft_Report_Rights_and_Values_v2_EN.pdf

Utskottet för medborgerliga rättigheter väntas rösta om förslaget 10 december.

Sök på Politism.se