Stäng
Pressrelease från Visita – Svensk besöksnäring
december 7, 2018
Detta inneråll är sponsrat och kommer från

9 av 10 betalar med kort på restaurang

Kort är det helt dominerande betalsättet när svenskarna köper frukost, lunch eller middag på restaurang. Närmare 9 av 10 måltider betalas med kort. Och ytterligare 3 procent betalas på annat sätt (till exempel betalappar), visar en ny undersökning från Novus på uppdrag av Visita. Det gör att över 90 procent av alla betalningar inom restaurangbranschen idag sker med kontantfria betalningslösningar.

– Restaurangnäringen blir allt mer kontantfri, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Omoderna speciallagar

Trots att restaurangnäringen har mycket få kontantbetalningar existerar fortfarande särlagstiftning för branschen med syftet att motverka svart ekonomi vad gäller kontanter. För restaurangägare är det lagkrav på att ha certifierat kassaregister och personalliggare. Dessa verktyg kom till för att motverka en svart ekonomi under en tid när sedlar och mynt var vanligt vid restaurangbesök. Men i takt med att kortbetalningarna har blivit vanligare har personalliggarna och de certifierade kassaregisterna spelat ut sin roll och skapar idag enbart en fördyrad och försvårad vardag för Sveriges laglydiga företagare.

– Restauranger ska inte särbehandlas på detta negativa sätt. Certifierat kassaregister och personalliggare bör avskaffas. De saknar idag funktion och skapar onödig byråkrati och regelbörda i besöksnäringen, säger Jonas Siljhammar.

 

Svenskarnas restaurangvanor är en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Visita. Frågorna har besvarats av ett riksrepresentativt urval från Novus Sverigepanel. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18–79 år. Totalt har 1033 intervjuer genomförts under perioden 1–7 november 2018. 

Sök på Politism.se