Stäng
maj 21, 2018
Veronika Sandmon, Pitchare

Vardagslyx på lika villkor

 • För några månader sen ruskades skönhetsbranschen om, när det visade sig att flera mode- och skönhetsföretag saknade kollektivavtal. Många av oss som vill kalla oss “medvetna” och aktivt verka mot alla former av diskriminering, tog ett kliv tillbaka och insåg att vi faktiskt kanske gödde en industri där våra medmänniskor for illa.

  Samma uppvaknande hoppas jag snart sker när det gäller besöksnäringen.

  Det handlar om en bransch där lönerna inte räcker för att få vardagen att gå ihop. Där dricksen vi, med all välmening, ger utnyttjas av arbetsgivare som anledning att inte höja lönerna. En bransch i vilken kroppar kollapsar utan möjlighet till rehabilitering. Och kanske på många sätt det mest svidande – en bransch där personerna som servar oss utvisas på grund av extremt dåliga arbetsvillkor.

  Det handlar om personerna som städar upp efter våra danssteg. De som sliter i kök och servering för att vi ska få våran ekologiska fairtrade-måltid i tid. Som masserar våra stela ryggar på spa-anläggningar och som behåller leendet bakom bardisken trots besökares sexistiska/rasistiska/homofoba kommentarer och handlingar. De som anstränger sig för att vi, när vi vill, ska kunna unna oss lyx, nöje och avslappning i vardagen.

  Så när vi nästa gång besöker en restaurang, klubb, ett spa eller hotell kan vi väl tänka en vända till? Våga ställa frågan om kollektivavtal finns. Vi kan på förhand kolla upp ställen, vi kan mejla, ringa och vi kan skriva direkt på deras sidor i sociala medier. Vi kan tipsa varandra och vi kan varna om ställen där vi upptäcker att människor far illa.

  “Vi vill nog inte veta vad som pågår i restaurangbranschen”, har jag otaliga gånger fått höra. Men jo, det vill vi. Och vi vill veta att våra vänner och medmänniskor i branschen mår bra och får de villkor de så väl förtjänar.

  Om inte det är fallet så vill och kan vi tillsammans ändra på det.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se