Stäng
maj 9, 2018
Fredrik Olsson, Pitchare

Time out

 • Det var länge sedan jag skrev något och det finns flera skäl till det. För en tid sedan valde jag att kliva av uppdraget i Arbetslivsnämnden för S i Södertälje kommun. Delade känslor naturligtvis, eftersom det är ett bra gäng på båda sidor av bordet. Man delar målsättningen att fler ska in i arbete och sysselsättning. Detta helt oavsett vilken partifärg man har. Där finns mål, mätbara mål, så att alla tillsammans åtminstone kan enas om vad som är bra och vad som är ett mindre bra resultat.

  – Går det åt rätt håll? Ja, det tycker vi.
  – Går det fort nog? Nej, det kan bli ännu bättre.

  Södertäljes socialdemokrater är bland de mest kunniga och mest drivna och målmedvetna sossar jag har fått äran att träffa i mitt liv. Man ska veta att Södertälje är bland topp 3 kommuner i landet, som länge har haft de största utmaningarna gällande integration, flyktingmottagande och invandring. Många människor på kort tid, stora belastningar på bostadssidan, hos Arbetsförmedlingen och hos Socialkontoret. Trots detta, har man enträget arbetat framåt och hela tiden sett till att morgondagen skall bli bättre.

  Mest imponerad och fascinerad är jag över attityderna och vilken bild man vill ge av Södertälje. Med ett oerhört starkt och välkomnande ledarskap genom Ingela Nylund-Watz, Elof Hansjons och givetvis ikonen Boel Godner, skapas ambassadörer som driver på en positivism utan pardon. Kontakten med näringslivet är fantastisk. Det finns både plats och utrymme för jättar som Scania och Astra, likväl som det lilla enmansföretaget. Det osar framtidshopp och framåtanda i kommunen, även i de svåraste av tider.

  Därför smärtar det mig att nu se och höra partiets inställning, kalla det för retoriken, på riksplanet. I synnerhet gällande invandring och integration.

  I stället för att tala om för väljarna att vi går åt rätt håll och att brottsligheten inte ökar eller är den centrala frågan, har man förstärkt bilden av ett Sverige med lata, omotiverade, kostsamma och brottsbenägna invandrare. Människor har uppenbarligen blivit en belastning, inte en möjlighet. Den socialdemokratin känner inte jag igen. Jag har läst om flera mer eller mindre ledande sossar inom partiet som helt enkelt valt att kliva av sina uppdrag och faktiskt också lämnat partiet. Även om jag är en småhandlare i jämförelse, så är jag också en av dem.

  Under drygt 25 år av mitt liv, har jag på ett eller annat sätt varit knuten till partiet. Jag är uppvuxen och har levt med S-politiker på kommunalrådsnivå. Jag landade tidigt i SSU och fick utlopp för mitt engagemang och min drivkraft. En fantastisk organisation med högt till tak och en enorm framtidstro. Nu har jag i stället valt att bara kanalisera detta i mitt arbete. Jag kan och vill inte längre driva på i den riktningen och gå igenom en valrörelse, samtidigt som jag känner mig motarbetad centralt då partiet till synes fastnat och står och stampar i en gödselstack. Det är fel fokus för mig.

  Jag tar en time out från Socialdemokraterna på obestämd tid.

Sök på Politism.se