Stäng
mars 24, 2016
Mattias Järvi, Pitchare

Ta ditt ansvar för näthatet

 • I förrgår (22/3) blev det klart att Marwa Karim - en 19 årig Gävlebo som sitter i styrelsen för SSU Gävleborg - stängs av från Facebook i tre dagar, detta för att protesterna mot Marwas så kallade “manshat” ökat kraftigt under den senaste veckan.

  Anledningen till att protesterna eskalerat mot Marwa var en artikel hon författat på Nyheter24 under titeln “Den dag ni män slutar våldta kommer jag sluta hata er”.

  Kontexten i artikeln som Marwa lyfte fram är det hat mot kvinnor som finns i samhället och att detta åligger alla “män” att stå upp för sina systrar, fruar, mödrar och alla andra kvinnor som alla kan bli offer för ett manligt hat mot kvinnor, ett hat som är strukturellt.

  För att hon lyfte denna problematik fick hon utstå ett helvete, där haten och hoten ökat och spridit sig likt en epidemi. Här några axplock av det hat och hot hon ta emot: "desperat efter kuk" eller att hennes "familj borde dö och våldtas "

  Samhället och framför allt Facebook måste ta näthatet på allvar. I det polariserade samhälle vi lever i dag måste man kunna diskutera och problematisera olika diskriminerade och förtryckande strukturer, utan att behöva få ta emot en våg av hat och hot.

  Näthatet har förvandlats från en epidemi till pandemi och verkar både lokalt och globalt, de rasistiska och patriarkala strukturerna verkar över nationsgränserna, och bör därför ses som ett hot den globala demokratin.

  De “män” som drabbats av epidemin/pandemin näthat – och det är inte bara “män” som näthatar, utan likväl kvinnor, men denna artikel adresserar sig främst till “män” som näthatar – skulle jag ordinera en stor dos empati, förhoppningsvis så kommer medicinen ni fått att verka, så att ni näthatande “män” får en sjukdomsinsikt.

  En sjukdomsinsikt som kommer ta världen och samhället framåt, då kvinnorna världen över är samhällets ryggrad. En ryggrad som hotats av män utan sjukdomsinsikt.

Sök på Politism.se