Stäng
november 21, 2017
Politism, redaktion

Susanna Kierkegaard: ”Av barn, dårar och Juncker får man höra sanningen”

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har onekligen en speciell stil. I ett tv-program frågar de honom om han har alkoholproblem. Han svarar nej, och häller i sig fyra glas champagne innan sändningen är över.

När Ungerns högerextrema president Viktor Orban närmar sig honom vid en träff för EU:s ledare ropar han glatt ”här kommer diktatorn!” och ger honom en lätt örfil till hälsning.

Jag kan inte låta bli att garva av lättnad.

I en tid när högerextremismen etablerat sig i flera europeiska regeringar känns det förlösande att se Juncker svaja fram och självsäkert klappa till ledare han inte tycker om.

Nu i helgen var Juncker i Göteborg och presenterade en fantastiskt progressiv pelare för sociala rättigheter i EU. Oavsett vad man tycker om bristande tydlighet i förslagen kan man som socialdemokrat knappast förneka att det är ett steg i rätt riktning för vår union.

Om valet av en ärlig ledare står mellan barn, dårar och fyllon, har jag gärna det senare som kommissionsordförande. Jag ser fram emot att se vad Juncker hittar på härnäst.

Sök på Politism.se