Stäng
januari 26, 2017
Benjamin Ivansson, Pitchare

Stockholm är beroende av övriga Sverige

  • För några dagar sedan höll ekonomen och föreläsaren Kjell A. Nordström låda på Nordic Business Forum Sweden. Han berättade bland annat att Sveriges urbaniseringstakt är dubbelt så hög som Kinas och att hela landet, förutom Stockholm, står öde om 30 år. Skräpytor såsom Värmland och Gotland befolkas vid detta lag bara av alkoholister, knäppgökar och småbarn. Enligt prognosen alltså. Det kanske tar lite längre tid. Typ 40 år.

    Men vart ska alla ta vägen då, undrar någon. Jo, till Stockholm såklart. Det är ju i hjärtat av Sverige den ekonomiska aktiviteten frodas. Det är där alla universitet, all underhållning och all shopping finns. Övriga landet göre sig icke besvär, enligt Nordströms samhällsvision. För i den ska vi släcka ner riket, hugga malm på Söder, vira in våra varor i läder, torka oss i röven med mossa och fiska lax från Riksdagshuset.

    Skämt åsido finns det något väldigt stötande och arrogant med den här Stockholmscentrismen. Nordström och andra dylika urbaniseringsprofeter glömmer liksom bort att en lejonpart av alla företag i Stockholm tjänar sina pengar på verksamheter som ligger utanför Stockholm.

    När till exempel gränshandlarna i skräplänet Värmland bygger ett nytt varuhus med hjälp av Skanska är det till Stockholm pengarna går. När Vattenfall alstrar ström från Åseleälven är det till Stockholm pengarna går. När LKAB bryter malm i Kiruna är det till Stockholm pengarna går. Därför ser det ut som att Stockholm står för en stor del av vår ekonomi. När sagda företag dessutom vill ha hjälp med något, säg städning, hyr de självklart in ett företag från Stockholm. Men det betyder inte att det är i Stockholm pengarna genererats från början.

    Sanningen är att Stockholm går under utan övriga Sverige. Kjell A. Nordström vet inte vad han talar om.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se