Stäng
april 22, 2015
Entisar Mohammednur, Pitchare
Zahra Farag och Entisar Mohammednur.

Slöjan är inte en modeaccessoar för icke-beslöjade

 • Iman Aldebe, när vi läste din artikel “Dags för religiöst mode att bli en del av modescenen” var Tumblr det första som vi tänkte på.

  Alla gånger där vi sett vita icke-muslimer posera i niqabliknande tyg som täcker för ansiktet och under det skriva något obetydligt på arabiska och andra diverse irrelevanta hashtags.

  Vi tänkte på alla gånger vi har blivit kallade ”muslimhora” ute på stan. Vi tänkte på den gravida muslimska beslöjade kvinnan som blev misshandlad mer än gång just för hennes tro.

  Vi tänkte på den gången båda våra mammor, vid olika tillfällen, blev verbalt attackerade av en man som skrek ‘’åk hem’’.

  Dessa trakasserier, förödmjukande, kränkande händelser är på grund av att vi väljer att bära hijab. Det vi beslöjade muslimska kvinnor utsätts för är inte lätt.

  Rasism, sexism, islamofobi, hot, misshandel och till och med mord. Och vi börjar undra; när blev hijaben, som muslimska kvinnor blir stigmatiserade av i västvärlden, en modeaccessoar?

  När blev det okej att bära hijab och göra den till ett modeplagg utan hänsyn till beslöjade muslimska kvinnors utsatthet och oroväckande situation? Detta förminskar rasismen och islamofobin som är grundroten till varför vi blir attackerade på gatorna.

  Till något annat väldigt problematiskt; varför ska religiösa kläder bäras av icke-religiösa personer? Iman, du tar upp bindin som exempel. Men att bära bindin utan att ha en religiös eller kulturell tillhörighet till denna religiösa symbol är inte okej, det är kulturell appropriering.

  Sluta att försöka tömma innehållet av en sådan viktig religiös och kulturell symbol för stora grupper i syfte att göra en fashion statement. På samma sätt skulle det även vara ett fall av kulturell appropriering om en icke-beslöjad bär slöjan för att det vore en modetrend.

  Hijab är så icke-monetärt drivet och att försöka sälja ut det till en miljardindustri på bekostnad av beslöjade kvinnors erfarenheter och liv är inte bara förnedrande utan även väldigt omoraliskt. Vår slöja är inte till för att exploateras. Vår slöja är inte heller till för att approprieras av icke muslimer.

  "Det är dags att den svenska modescenen accepterar mig med min slöja och inser att jag med mina kulturella och religiösa influenser är här för att stanna.” Med all rätt, modescenen bör acceptera dig Iman för att du bär din slöja och så länge det sker i solidaritet med de beslöjade muslimska kvinnorna, och utan att slöjan exploateras eller approprieras, så är det rena drömmen.

  Men vi lever inte i en utopi. Så länge muslimska beslöjade kvinnor utsätts för fara så fort de går ut från hemmet och känner sig otrygga i vårt samhälle, kommer inte slöjan vara något för icke-beslöjade att bära för att piffa upp en outfit. Så länge slöjan är täckt med muslimska kvinnors blod, svett och tårar kommer vi aldrig tillåta att slöjan blir ett modeplagg för vem som helst att bära.

  Entisar Mohammednur

  Zahra Farag

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se