Stäng
december 18, 2017
Susanna Kierkegaard, Pitchare

Partipiskan biter inte på Brexit

 • Det begicks myteri på det brittiska skeppet May för ett par dagar sen. Premiärministern förlorade i parlamentet när flera av hennes egna ledamöter röstade igenom ett förslag som ger dem rätt att underkänna den färdiga Brexit-avtalet mellan Storbritannien och EU. Förslaget gick igenom med 309 röster mot 305.

  Det lär inte vara med glad uppsyn Theresa May nu dyker upp i Bryssel för fortsatta förhandlingar. Ledamöter ur hennes eget parti har nu sett till att det är det brittiska parlamentet har det sista ordet i avtalet med EU. Det den brittiska regeringen förhandlat fram med resterande EU-länder vid utträdesdatumet i mars 2019 måste godkännas av underhuset för att bli verklighet - om de underkänner blir landet helt enkelt utan avtal. Det betyder att May kommer behöva ta mer hänsyn till parlamentet i förhandlingarna.

  Att förslaget gick igenom är storslaget, särskilt med tanke på hur hårda partipiskorna, alltså pressen att följa partilinjen, är i Storbritannien. “Myteristerna”, som ledamöterna som satte sig emot May kallats av konservativa tidningar, har tvingats till premiärministerns hem på Downing Street för att utstå påtryckningar. De har hotats med rättsliga konsekvenser om de skulle “sprida falska påståenden” eller tala illa om regeringens partipiskor i media. Anonyma konservativa ledamöter har beskrivit metoderna som mobbning.

  Omröstningen visar på en begynnande ny politisk kultur i Storbritannien.

  En partipiska konstaterade att “dammen har brustit ... disciplinen är bruten, och resultatet visar att om du tar en risk och gör uppror för något du tror på går det faktiskt att göra skillnad ... det kommer gå mycket, mycket enklare nästa gång”.

  Myteristerna har fått blodad tand.

Sök på Politism.se