Stäng
augusti 8, 2017
Lukas Romson, Pitchare

Orättvist att osynliggöra andras aktivism!

 • Stockholm Pride har just avslutats. Tusentals transpersoner har under en vecka umgåtts, festat, pratat och bedrivit transpolitik. Förhoppningsvis känner sig de allra flesta idag glada och stärkta, om än lite trötta. Det är som det ska vara. Nöjda ska vi inte vara, men glädje och stolthet är en viktig del av Pride. Det behövs för att orka övriga veckor under året.

  Som vanligt är inte alla glada. Bland dem Transförsvaret, enligt en artikel i Aftonbladet. Det är också bra, de radikala och arga grupperna på ytterkanten behövs som blåslampa på de större och därmed långsammare organisationerna. Men ibland blir det inte helt bra.

  Transförsvaret kräver exempelvis att ”regeringen måste släppa ett manifest kring hur de tänker jobba för hbtq-personer”. Faktum är att regeringen sedan 2015 har en strategi för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Den behöver absolut uppdateras och förbättras, inte minst på transområdet. Men här sparkar alltså Transförsvaret in öppna dörrar

  Transförsvaret hävdar också att de har ”mötts med tystnad från Sveriges ­ledande politiker”. Det är givetvis tråkigt. Men andra trans- och hbtq-organisationer verkar inte dela deras erfarenheter. Varken RFSL, RFSL Ungdom, FPES eller Transammans signalerar att de ”möts med tystnad”. Möjligen blir de mer lyssnade på för att de inte ockuperar myndigheter som en del av sin metod? Utan skriver debattartiklar och remissyttrande. Och samtalar med och uppvaktar politiker, istället för att skrika till dem? Transförsvaret har kanske använt fel metoder?

  Slutligen hävdar Transförsvaret att Stockholm Pride ”inte är politiskt för fem öre.” För att det är för mycket ”god stämning”. Visst, det finns berättigad kritik mot att Stockholm Pride är för kommersiellt. När varken staten eller Stockholms stad skjuter till alla pengar som behövs tvingas man använda kommersiella metoder för att ha råd med festivalen. Men Transförsvarets totala underkännande av Pride som politiskt är ett underkännande av alla ideella krafter som är politiskt aktiva under Pride, men inte delar deras analys och metoder.

  Mängder med enskilda transpersoner och trans- och hbtq-organisationer bedrev ytterst relevant transpolitik i Pride House under veckan. Där pågick politiska samtal sex timmar i sträck varje dag i fem dagar, i hela Kulturhuset!

  Och ja, det är mest fest i Pride Park. Men hur kan det inte vara politik när sju av åtta riksdagspartier är på plats, många av dem med aktiva transpersoner som medarbetare i tälten? När de dessutom har sina partiledare på plats både i paraden och i Pride Park. Hur kan det inte bli politik när flera ministerar är i parken och talar?

  Stockholm Pride innehåller fest och glädje, men också politik! Inklusive transpolitik.

  Transpolitik blir inte osynlig eller dålig bara för att den bedrivs i ”god stämning”. Det är djupt orättvist av Transförsvaret att osynliggöra alla transpersoner och organisationer som inte använder just deras metoder.

Sök på Politism.se