Stäng
januari 26, 2018
Nora Adin, Pitchare

Om vapen; som antingen riktas mot oss eller används i självförsvar

 • För ett par månader sen läste jag en text som min väninna publicerat angående sociala medier och de personer vi väljer att följa via dem. Hon skrev om de skeva verklighetsbilder vi undermedvetet matar våra hjärnor med genom att följa personer som får oss att bli missnöjda med vårt utseende, våra liv och vart vi befinner oss i livet rent generellt.

  Hon skrev om alla industrier som dagligen livnär sig på att vi hatar våra kroppar och pushar oss till att sträva efter en ouppnåelig perfektion. Men framförallt refererade hon till sociala medier som ett vapen; som antingen riktas mot oss eller används i självförsvar.

  Det är en sak att vara passionerad om någonting, att må bra av det och bli inspirerad. Men det är en helt annan att konstant mata sig själv med bilder på smala kroppar, vars plånböcker aldrig sinar trots ohållbara konsumtionsmönster och som dessutom inte är verkliga.

  Som inte visar upp någonting annat än perfekta bryn, felfri hy och erbjuder 15 procents rabatt på Glossybox. Dessa konton visar upp exakt samma saker, deras flöden är fyllda av kläder och prylar tillverkade under fruktansvärda arbetsförhållanden i fattigare länder och inget ansvar tas för den mängd skada som görs på unga personer och deras verklighetsuppfattning.

  Inte nog med det; dessa gigantiska plattformar VÄGRAR ta ställning i politiska sammanhang, alliera sig med minoriteter eller utsatta grupper – trots den makt och det inflytande de har. De vägrar ta åt sig vid kritik när dem uttryckt sig dumt, transfobiskt, rasistiskt eller mot andra kroppstyper än sina egna.

  Så. Låt 2018 vara året då vi slutar följa influencers, bloggare och kändisar utan något annat att skylta med än ohälsosamma kroppsideal, groteska konsumtionsmönster och passiva uttryck i politiska och mänskliga sammanhang. Låt oss fylla våra flöden med personer som inspirerar oss till att bli bättre medmänniskor, som utbildar oss om rasism, feminism och kroppsaktivism.

  Låt 2018 vara året då vi använder sociala medier som vapen för att organisera oss, förändra och sätta press på makthavare men framför allt - för att börja skjuta tillbaka.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se