Stäng
december 19, 2016
Mimmi Evrell, Pitchare

Om killar och SKAM

 • I fredags gick säsongsfinalen av SKAM på NRK och vi blev inte besvikna. Dessa tre säsonger har innehållit mycket.

  Förutom alla nya låneord svenskan fått, som t.ex. drittsekk, luremus (som SVT översatte till "muffbluff") och vors, har serien gett oss karaktärer och dialoger som vi nog aldrig tidigare sett i den här typen av serie.

  Speciellt säsong 3 har haft många magiska ögonblick, och det som har varit extra speciellt är att dessa fina, roliga, smarta, allvarliga och realistiska dialoger till stor del har förts av killar.

  Don’t get me wrong, killar har vi sett i kubik och kvadrat genom film och tv-historien, men jag har aldrig tidigare upplevt så olika och mångfacetterade karaktärer prata om känslor, sex och kärlek på ett liknande sett förut. Homosexualitet har nog aldrig porträtterats så ärligt i en ungdomsserie och scenen när Isak kommer ut för Jonas över en kebab var gråtfest delux.

  Det finns många scener i tidigare avsnitt som är värda att nämna. Bland annat Eskilds känslomässiga berättelse om gay pride, när Magnus tycker det är skitkul att det går ett rykte om att Isak och Mahdi bråkade på en fest för att Isak är homosexuell och hur samtalet bland vännerna inte fokuserar på huruvida Isak är gay eller inte, utan det hemska i att skolan eventuellt tror att Mahdi är homofob, eller scenen när Jonas berättar om att han går ner på tjejer. Sättet som bipolaritet porträtteras är också väldigt fint.

  Men en scen från fredagens avsnitt var extra stark i all sin enkelhet. Den på skolgården som börjar med "Hey boys!" Jag kan inte släppa hur fina (och realistiska) dialogerna är mellan Isak och hans tre vänner genom hela säsongen, och denna scen sammanfattar det hela så himla fint. Dels när Magnus säger att han skulle tycka det var skitkul att se en serie om ett gaypar på NRK (helt oironiskt), hur Isak pratar fett odramatiskt om sitt sexliv och huruvida Magnus hade varit en turn on eller off, hur Jonas high fivar när Isak säger att han helst hade legat med honom av de tre, och hur Isak är så totalt unimprssed av dansechicksens "Det er sykt søtt med to gutter sammen" och bara svarar "...fett", för vad annars finns det att säga?

  Hur skönt är det inte att se KILLAR föra smarta, roliga och realistiska samtal kring kärlek och sex på det här sättet? Det känns så uppfriskande att jag blir skrämd över hur killar normalt sett porträtteras? Y'all should be angry af över det?

  För på samma sätt som vi efterlyser fler kvinnor i olika typer av roller och hur tröttsamt det är att det enda tjejer på film tycks prata om är killar, så känns avsaknaden av killar och män med realistiska känsloliv enorm.

  SKAM har som sagt gett oss mycket, men det jag tar med mig mest från dessa säsonger är hur härliga killar kan vara när de tillåts vara känslosamma, roliga och smarta på en och samma gång.

  För jag tror att det är superviktigt att visa på en ny sorts mansroll där alla får plats, inte bara någon som Penetrators-Chris, utan Isak, Even, Jonas, Mahdi, Magnus och Eskild också.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se