Stäng
december 12, 2014
Nathalie Mark, Pitchare

Nu bär Spanien munkavle

 • Så har det hänt. Det som jag så innerligt hoppades inte skulle hända. Hoppades men aldrig riktigt vågade tro på. I Spanien tog man under torsdagen ett stort kliv in i fascismen då de röstade igenom det lagförslag som kommit att kallas för ”munkavlelagen”.

  Munkavlelagen är en lag som regeringspartiet PP har drivit igenom. PP, eller Partido Popular (”folkets parti”), är ett högerkonservativt parti som har sin grund i Alianza Popular, som grundades i slutet av 1980-talet av personer som stöttat Francos diktatur men som även förespråkade övergången till demokrati. I dag har partiet enskild majoritet i båda kamrarna och har med många snabba reformer helt försökt tysta det Spanien som så nyligen känt demokratins vindar blåsa.

  Det var under förra året som munkavlelagen, eller Medborgarskyddslagen som är det officiella namnet, initierades. På det stora hela är det en lag som vill ta kontroll över de spanska demonstranterna genom att hota dem till tystnad med skyhöga böter. När förslaget var uppe sist skulle det ge böter på motsvarande 250 000 kronor att exempelvis inte kunna identifiera sig för en polis på gatan, maskera sig under en demonstration eller på något vis skymfa nationen Spanien.

  Det allra grövsta lagbrottet, på 5 miljoner kronor, skulle de som demonstrerar utanför en officiell byggnad att kunna fällas för.

  Känns taktiken bekant? Det är knappt fyrtio år sedan en lika lång, fascistisk diktatur i Spanien tog slut. En diktatur som systematiskt tystade alla meningsmotståndare, hämmade en hel population och nästan utrotade både de katalanska och baskiska språken.

  Oppositionen som i dagens Spanien gjort allt de kan för att stoppa lagförslaget har själva upplevt den tiden och de vet mycket väl hur lätt det skulle vara att styra landet tillbaka dit. Särskilt när många av de på högt uppsatta poster i Spanien är barn och barnbarn till de som styrde Francos diktatur.

  I hela Spanien har man demonstrerat mot lagen. Gator och torg har täckts av fackelbärare och plakat med texter som ”Makten är alltid rädd för vad folket tycker”. En advokat jag pratade med i Madrid i våras sa:

  • Problemet med lagförslaget är att de kommer att kunna straffa dig, inte för vad du gör, utan för vem du är eller vem de tror att du skulle kunna vara. Man kommer kunna bli dömd för brott man ännu inte begått men som de tror att man i framtiden skulle kunna begå.
   Men allt har varit förgäves.

   När så parlamentet röstade om lagen sa alla PP:s ledamöter ”ja” samtidigt som oppositionen bar vita munkavlar i en, tyvärr, omöjlig protest. En grupp människor ur organisationen 15M, som länge motarbetat lagen, stod uppe på ena läktaren och sjöng låten ”Do you hear the people sing" från musikalen Les Misérables, där rebellerna sjunger den sången för att mana till revolution och att folket ska stå upp emot förtrycket. Men resultatet i omröstningen blev 179 för och 140 emot och domen föll.

   Spanien har nu tagit ett kliv rakt in mot den diktatur de kämpat så länge med att komma ifrån.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se