Stäng
augusti 7, 2015
Daniel Swedin, Ledarskribent i Aftonbladet.

När Johan Westerholm känner in

”Journalisten Johan Westerholm (S) har åkt land och rike runt och känt in stämningen utanför Stockholm. Han verkar i en god tradition; tänk själv, se med egna ögon, träffa människor, lyssna, underbygg texten med fakta.”

Så skriver tidningen Dagens Samhälles – ägd av arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting – chefredaktör Mats Edman i en statusuppdatering på Facebook.

Jag klickar.

Under rubriken ”När lamellerna släpper” bjuder socialdemokraten – och Dagens Samhälle-krönikören – Johan Westerholm på en minst sagt mustig bloggning om läget i Sverige. Westerholm låter förstå att vårt samhälle håller på att kollapsa under trycket från tiggande EU-medborgare, socialbidragstagare, nyanlända flyktingar som talar högt i mobiltelefon, papperslösa, huslån och pensionskostnader. Och då är det inte så konstigt, hävdar Westerholm, att kyrkor och moskéer vandaliseras. Då är det inte så konstigt med mordbränder i EU-migranternas bosättningar. Då är det inte så konstigt med skottlossning i Boden.

”Att lasta Sverigedemokraterna för allt elände som sker nu är att göra dem för mäktiga. De är bara ett kvitto på något. Det finns annat som ligger under ytan”, avslutar Westerholm sin vaga och opreciserade anklagelseakt vars enda belagda fakta är en länk till pensionsbolaget KPA.

Övriga påståenden tycks mest backas av Westerholms myckna resande i landet och att han – för att tala med Mats Edman – ”känt in stämningen” och inte gillar kalhyggen. Det finns ett påstående i texten som jag ändå bestämmer mig för att faktiskt titta närmare på.

Så här skriver Johan Westerholm: ”På Karolinska Sjukhuset, inklusive Astrid Lindgren, är statistiken bedövande. Antalet personer med ”reservnummer”, det vill säga asylsökande och papperslösa, som tränger undan planerade operationer och schemalagda behandlingar är iögonfallande.” Jag ringer upp Karolinska sjukhusets pressjour, läser upp formuleringen, frågar om det verkligen kan stämma att vård av papperslösa tränger undan planerande operationer.

Till slut får jag ett svar, från Karolinskas presschef Klas Östman.
– Vi har överhuvudtaget inga siffror på det där, men jag frågade vår chefsläkare och han känner inte till att problematiken skulle existera hos oss. Han begriper inte vad formuleringen kommer ifrån.

Att chefredaktör Mats Edman – vars tidning bland annat ska granskar vad som händer i Stockholms läns landsting och på Karolinska – sprider Westerholms litania som god journalistisk är iögonfallande.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se