Stäng
februari 2, 2017
Mattias Järvi, Pitchare

Jag ber inte om ursäkt för min svarthet

 • Vi lever i dag i ett mångkulturellt samhälle i Sverige där nästan varje arbetsplats har en mångfaldsplan. En mångfaldsplan brukar vanligtvis utformas tillsammans med en jämställdhetsplan och de huvudsakliga områden de berör är: Information och perspektiv, arbetsförhållanden och utveckling, samt diskriminering.

  Allt för många mångfaldsplaner glöms bort och implementeras ej i organisationers verksamhet, och dess betydelse blir då kosmetisk (där den inte ges någon direkt relevans, den bara finns där likt en kaffebryggare återfinns på nästan var arbetsplats, men den direkta skillnaden är att kaffebryggaren faktiskt tas i bruk) vilket är ett problem för oss som faktiskt upplevt reell rasism i arbetslivet runt om i detta avlånga land.

  Vår – läs: vi som upplevt rasism – klagosång om rasismens skadliga påverkan tas allt för ofta inte på allvar och vi får ständigt höra att: “Det var ju inte så farligt, det var ju bara ett skämt” varpå man påtalas att vänja sig vid “vardagsrasismen”. En nedbrytande mekanism för att passa in i arbetsgruppen.

  Men vilka hjälper vi om vi sitter tysta vid fikabordet när arbetskollegan drar rasistiska n-skämt, vi hjälper definitivt inte oss själva. Att förneka den rasism som finns kan ge individer en social acceptans inom arbetsgruppen, men är det verkligen klokt att sätta den sociala acceptansen framför kampen mot vardagsrasismen som i dag är Sveriges största folksjukdom? Svaret på den frågan är självklart nej.

  Om vi verkligen vill göra skillnad så måste vi vara ärliga mot oss själva och inte acceptera status quo, en förändring sker aldrig smärtfritt och att säga ifrån och ta tydlig ställning mot alla former av rasism, det är att göra skillnad.

  Ett ställningstagande som gör din rygg lite rakare och självkänsla lite bättre, det är att göra skillnad och något som jag definitivt skulle berätta för mina framtida barn. Att jag gjorde skillnad genom att inte acceptera status quo.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se