Stäng
november 21, 2017
Politism, redaktion

Ida stiller: Låt #metoo ge förändring även för de oknullbara kvinnorna

Uppropen ramlar in. Kvinnor i alla branscher, i alla samhällsklasser, överallt skriver under på #metoo. Jag kan inte komma på något i mitt feministiska liv som har känts så mycket på riktigt som det här gör. Det snarast revolutionerande genomslaget för kampanjen är minst sagt välkommet. För det bevisar hur kvinnor faktiskt inte ens får bestämma över sina egna kroppar. Och när de inte får det, hur ska man på allvar tro att de ska få makt i till exempel beslutsprocesser?

Det är därför med glädje jag hör att vår kulturminister Alice Bah Kuhnke kallar till möte om #metoo. Det är på tiden. Samtidigt som alla uppropen är välkomna, finns det något som jag inte har sett i alla de historier jag tagit del av under den här månaden.

När kvinnor får höra att de är för fula att bli påsatta. För egen del har min korta frisyr lett till att många män tagit sig friheten att berätta för mig att jag skulle vara mer liggbar med längre hår. Som kvinna behöver man inte gå långt ifrån normen för att höra hur oduglig man är.

De historier #metoo varit med och tagit fram och de historier om opåsättbara kvinnor är givetvis två sidor av samma mynt. Patriarkatets mynt. Kvinnor sexualiseras och kan aldrig komma ifrån att bli bedömda efter sina utseenden. Jag hoppas att Alice Bah Kuhnke och andra politiker inte bara diskuterar hårdare lagar för sexualbrott inom ramen för #metoo, utan att det även blir ett samtal om vad patriarkatet gör med oss, och att normkritik på allvar diskuteras.

Sök på Politism.se