Stäng
februari 8, 2017
Mattias Järvi, Pitchare

I ett Orwellskt samhälle är lögnen en sanning

 • Vi lever sannerligen i bisarra tider. Jag tänker främst på den skrämmande utveckling vi ser i USA där president Donald Trump och hans rövargäng underminerar rättsväsendet genom att införa ett inreseförbud riktat mot muslimer och där rena lögner presenteras som alternativa fakta, ett begrepp som myntades av Kellyanne Conway som är rådgivare åt president Trump.

  När George Orwell skrev romanen med titeln "1984" ville han skildra hur individer hamnar i kläm och manipuleras av propaganda i en auktoritär stat, han ville också påvisa hur långt den auktoritära staten är beredd att gå för att behålla makten genom lögn och manipulation av fakta.

  Det finns i vårt samtida Sverige odemokratiska krafter som vill vilseleda oss med rena osanningar, osanningar som har auktoritära drag och anspråk i vårt samhälle.

  Berättelsen om vår samtid har självklart olika versioner och nyanser beroende på vem man frågar, vi ser alla på världen med lite olika ögon; men att ge en ren felaktig bild av vårt samhälle via lögner som:

  • Vi har en våldtäktsvåg - ett våld som bedrivs enbart av människors med utländskt påbrå

  • Att ständigt sätta likhetstecken mellan utländskt påbrå och kriminalitet, utländskt påbrå och kvinnoförtryck

  Ovanstående påståenden syftar till att utmåla människor med utländskt påbrå till syndabockar och skapa polarisering i vårt samhälle, en dystopisk problemformulering som allt fler medborgare ser som en sanning från en påtalad verklighet.
  I Trumps värld skulle kan man kalla denna problemformulering för alternativa fakta, i Sverige hävdar "Sverigevänner" att deras problemformulering av landet är den absoluta sanningen - då man enligt dem tar det svenska folkets oro och ilska på allvar - man vågar prata om det tabubelagda (allt är invandrarnas fel).

  Ja, vi lever sannerligen Orwelllska tider.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se