Stäng
december 12, 2016
Mattias Järvi, Pitchare

I en tid av materiellt överflöd är givmildheten en dygd, Ann Heberlein

 • Nu är det juletid och det är bara tolv dagar kvar till julafton.

  Juletid innebär för många julklappshets och en köphysteri utan dess like. Varje år slår julhandeln nya rekord och köphetsen verkar inte veta några gränser. I en tid av materiellt överflöd så är givmildhet något som känns helt naturligt för de flesta individer, och att dela med sig av detta överflöd till mindre bemedlade människor i samhället är en helt vanlig process i ett humant och solidariskt samhälle.

  I det senaste numret av Fokus har Ann Heberlein skrivit krönikan "Tiggarens marknad". I denna krönika förklarar Heberlein hur hon ser på “tiggeriet” som bedrivs av EU-migranter.
  Enligt Heberlein borde EU-migranterna inte vara här:

  “De borde vara hemma, i sitt land, med sina barn. De borde bygga en framtid i Rumänien, inte i Sverige – här finns ingen framtid för fattiga rumäner”

  Detta uttalande påvisar ett stort människoförakt, då de flesta EU-migranter lämnat misär för att kunna försörja nära och kära i sitt hemland.

  Heberlein lyfter i krönikan att viljan av godhet, att skänka en slant till en fattig EU-migrant handlar om givarens känsla av godhet och rättfärdighet – viljan att ge ses som en transaktion – och följande formulering säger allt: “Den känsla av godhet som tiggartransaktionen innebär, gottandet i den egna rättfärdigheten och den andres tacksamhet är, hävdar jag bestämt, illusorisk.”

  Den tes och verklighetsbild som krönikören lyfter fram följer diskursen om “The economic man” även kallad ”Homo economicus”. Homo economicus är en rationell, strängt kalkylerande, nyttomaximerande individ.

  Men alla medmänniskor följer inte den nyttomaximerande konsumentens val, där varje handling föregås av ett cyniskt kalkylerade där den egna njutningen och fördelen alltid är den kompass och väg som ska följas.

  Ibland är människor bara människor och deras handlingar av kärlek, empati och solidaritet till sina medmänniskor helt spontana handlingar, handlingar av godhet – som bör vara vägledande i dessa jultider av materiellt överflöd.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se