Stäng
maj 14, 2018
Robin Zachari, registrerad användare

Ekonomin och statusen hänger ihop – så förklaras Trump, Brexit och SD

 • Varför röstade fler på Trump än Clinton där det spelade roll i amerikanska valet? Varför röstade britterna för Brexit? Varför har Sverigedemokraterna ökat och ökat?

  Trump – statusrädsla och ekonomi hänger ihop

  En populär förklaring från en högljudd skara är att det enbart är på grund av rasism, bitterhet och en rädsla för att förlorad status. Förespråkarna för denna teori fick nyligen vatten på sin kvarn:
  ”Trump vann valet, inte på grund av ekonomisk oro utan för ångest om förlorat status enligt ny studie”.

  Så lät det i medierna för någon månad sen när en sociolog gick tvärs mot nästan all forskning på området. Medierna var snabba att nappa på nyheten då de kunde säga: Trumps väljare är rasister och därför röstade de på Trump. Det var säkert skönt för dessa medelklassjournalister att peka finger på vilka de föraktar mest, de dumma och bittra människorna. Ännu skönare blev det säkert när ett tyskt forskningsinstitut visar att just bittra människor drar sig till radikalnationalistiska rörelser.

  Nu visar det sig dock att studien om Trumps väljare är fylld med dålig metodik och inte alls visar på att det är just bara statusångest som fick folk att rösta på Trump. Rapporten ”Fake News: Status Threat Does Not Explain the 2016 Presidential Vote” visar att statusångest och ekonomisk ångest/materiella intressen är intimt sammanvävda. Och en studie som säger att de som är bittra röstar på rasistiska partier inte säger något om att bitterheten inte har materiell grund.

  Brexit – handelschocker

  Men Brexit då? Var det inte bara bittra britter som hatar polska rörmokare som röstade för utträde ur EU? Det är inte så enkelt där heller och det finns tydliga materiella förklaringar på handelssidan.

  Statsvetare har visat att de områden där människor röstade för Brexit är hårdare drabbade av ”importchocker” av kinesiska varor. Traditionell inhemsk industri har ersatts av billigare importvaror. Omvandlingen leder till att konsumenterna blir rikare i stort då varor blir billigare, en kostnaderna bärs av vissa områden som aldrig hämtar sig från utslagning av industrin.

  Sverigedemokraterna – varsel som förklaring

  I Sverige finns också klarlagt att SD ökade mer i områden där varslen var som störst efter finanskrisen. Upp till en tredjedel av ökningen mellan 2006 och 2010 kan förklaras med varsel om uppsägning. I områden där det bor fler utlandsfödda och lågutbildade är effekten ännu tydligare.

  Sirus Dehdari, doktorand, som genomfört studien menar att ”Man kan säga att för varannan svenskfödd lågutbildad som får varselbesked så ökar Sverigedemokraterna i det området med ytterligare en röst”. Den socioekonomiska positionen blir extra tydlig för den som bor i ett område med många utlandsfödda.

  Kultur, position och ekonomi hänger ihop. Svårare än så är det inte och låt ingen lura i dig något annat.

Sök på Politism.se