Stäng
februari 6, 2018
Mimmi Evrell, Pitchare

Det har media missat med MeToo

 • En vän blev ombedd att skriva en artikel om #MeToo och frågade mig ”Hjälp! Vad har media missat i MeToo-rörelsen?”. Mitt svar var solklart: ”Systerskapet!

  MeToo sker framför allt bakom kulisserna i separatistiska rum där tjejer och kvinnor som trott att de varit själva eller avfärdat sina upplevelser nu hittat en plats och ett sammanhang där deras upplevelser och känslor bekräftas och tas på allvar.

  Ur det har ett enormt systerskap skapats, över alla sociala gränser, där den gemensamma nämnaren är stödet vi hittat i varandra. DET har media missat”.

  Media verkar nu ha kommit fram till den tid i metoo-rörelsens utveckling då det är dags för de offentligt anklagade männen att gråta ut. Vi har väntat på stunden ett tag och nu verkar den vara här. Fokus skiftar återigen från de utsatta kvinnorna till de anklagade männen.

  Men det vi inte får ta del av på kvällstidningarnas löp eller i skeptikernas facebookflöden är systerskapet. Det systerskap som är lika aktivt nu som under den där första dagen i oktober som sköljde över oss vare sig vi var beredda eller ej. Att gemensamt få våra stora och små sårskorpor upprivna på en och samma gång och gemensamt stå och blöda gav oss en ofrivillig, men nödvändig, gemenskap.

  Vi möts i sociala medier, springer på varandra på klubben, sitter mitt emot varandra på middagar, vardagsrumsgolv och släktkalas. MeToo kommer på tal och nästan alla har något att berätta. Alla bär på en egen historia. #MeToo. Vi har delat med oss, stöttat, bekräftat och funnit tröst i dessa separatistiska rum som ibland haft just det specifika syftet och ibland skapats spontant i hörnan på en bar.

  Bortom de kända männens tårar har för varandra helt okända kvinnor delat med sig av berättelser som i sin tur lett till att andra funnit stöd eller bekräftelse i att det som de själva varit med om inte är okej.

  När vi sedan rör oss utanför det trygga hörnet på baren eller något av de andra rummen vi skapat för oss själva har vi kvar den styrka och den värme som systerskapet därinne gett oss.

  DET har media missat med #metoo.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se