Stäng
mars 15, 2017
Fredrik Olsson, Pitchare

Åsiktsmaskinerna sätter dagordningen

 • Opinionsbildning, åsikter och känslor.

  Det förefaller vara svenska mediers tre ben att stå på i dag. Att samtliga dags- och kvällstidningar har tillhandahållit utrymme för detta är knappast nytt. Däremot har Public service varit mer återhållsamma eftersom fokus alltid har varit vetenskap och folkbildning i första hand. Det har börjat luckras upp, i en ganska omfattande skala.

  Opinion Live. Ett TV-program som förmodligen är lika älskat som det är hatat. Där bjuds gäster in för att prata om svåra samhällsutmaningar med åsikter och egenintressen som sitt främsta vapen. För en tid sedan debatterade Anders Lindberg (ledarskribent Aftonbladet) och Katerina Janouch oroligheterna i förorterna.

  Plötsligt säger Belinda Olsson något i stil med "men om vi struntar i fakta och så berättar ni vad ni tycker istället". Min reaktion var att jag höll på att kasta ett glas in i väggen.

  Häromdagen bjöds Mia Tjärnlund in till SR:s Studio ett för att prata om vaccinationers vara eller icke vara(?). Här bjöd man in en kvinna som bland annat tror att man klarar sig undan vinterkräksjukan genom att tänka positiva tankar. No, I'm not making this shit up.

  Det här är två exempel där jag tycker att Public service måste börja tänka igenom vad man håller på med. Det här hade inte varit ett problem om det var så att alla svenskar klarade av att skilja på nyhetssidor och ledarsidor i kvällstidningen, eller hålla två tankar i huvudet samtidigt. Nu är så inte fallet. Snarare tvärtom och det skrämmer livet ur mig.

  Debattredaktioner och ledarsidor i etablerade medier står inte utan skuld i dag heller. Jag älskar forumet och det är i högsta grad nödvändigt att olika åsikter tillåts komma fram. Men man släpper igenom vad fan som helst ibland, eftersom det kanske "kan ge bra spridning och många klick". Hur vore det om man åtminstone ägnade samtliga texter fem till tio minuter innan publicering?

  Vad får det här för konsekvenser på kort och lång sikt? Flera!

  • Den politiska debatten fördummas.
  • Det kan få konsekvenser i utbildningssektorn då vetenskapliga sanningar börjar ifrågasättas.
  • Medicinsk vetenskap, forskning och barn kan bli lidande.
  • Skolans roll som institution för lärande undermineras.
  • Polariseringen ökar.
  • Förtroendet för politiker och media sjunker.

  Det är dags för det hatade, så kallade "etablissemanget", att börja ta ansvar igen. Sluta att slicka på fingret varje morgon, hålla upp det i luften och känna efter var det blåser. Populismen är en livsfarlig väg för oss att vandra.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se