Stäng
blog-header
januari 17, 2014
Nanna Johansson, bloggare

BREAKING NEWS: Feminister bråkar ibland

Politism släpper inatt bomben: Ibland bråkar feminister med varandra! Och  hör och häpna!  de tycker inte alltid exakt lika!

Det finns en seglivad myt om att det bara är icke-feminister som har förmågan att ”bråka med varandra”, men de uppgifterna kan nu tillbakavisas. De chockerande nya rönen visar att det även kan uppstå så kallat ”tjafs” – inom feminismen.

– Ibland tycker en feminist en sak, medan en annan feminist tycker en helt annan sak. Då uppstår vad vi inom vetenskapen kallar ”en konflikt”, säger forskaren Sune Glugg, som i tio års tid arbetat med att hitta svaret på den urgamla frågan ”Bråkar feminister ibland?”

Resultatet av hans forskning är minst sagt banbrytande: gruppen ”feminister” är ungefär lika benägen som andra grupper att bråka internt.

– Länge har man antagit att alla feminister är exakta kloner, med precis likadana kroppar, erfarenheter och åsikter. Men så är alltså inte fallet. En feminist kan vara väldigt olik en annan feminist.

Menar du att… två personer som använder samma benämning kan tycka olika ibland?

– All forskning tyder på det.

Men blir det inte väldigt förvirrande för oss andra?

– Jag väljer att se det positiva med det. Nu har vi en anledning att avfärda feminister som bråkstakar.

Fast du säger ju själv att även andra grupper bråkar?

– Jo, så är det ju. Men det fattar du väl att ingen kommer skriva om. Vad är det för nyhetsvärde med det?

Det har du verkligen rätt i, Sune. Du är bäst!

– Tack.

Det mediala intresset för Gluggs forskning har varit enormt. Nyheten om att feminister ibland bråkar med varandra sprider sig nu som en löpeld över världen.

Om bloggen

Nanna Johansson jobbar som serietecknare. Hon är även krönikör, har lånat ut sin röst till bland annat Tankesmedjan i P3 och skrivit skämt för olika TV-program. Nannas serier finns att köpa eller låna i bokform och heter då: "Välkommen till din psykos", "Mig blir du snart kär i", "Fulheten" och "Hur man botar en feminist".

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se