Stäng

Sponsrat innehåll

maj 9, 2018
Politism, redaktion

Vi kräver 30 000 nya hyresrätter med rimliga hyror varje år

Är du ung? Då har du problem.

I alla fall om du vill ha någonstans att bo. Ska du hyra i andra hand blir det ofta svindyrt, särskilt efter att politiker bestämde sig för att tillåta högre hyror. Du riskerar att få flytta väldigt ofta. Korta osäkra kontrakt hos oseriösa hyresvärdar är inget ovanligt. Ska du köpa en bostadsrätt måste du tjäna ganska bra, eller kanske ha rika föräldrar. Dessutom svänger priserna mycket och räntorna kan stiga plötsligt och snabbt.

Så vad ska du göra då?

Hyresgästföreningen och Universal Music har tillsammans startat kampanjen In My Backyard för att fler ska få chansen att börja sitt vuxenliv på allvar. För det finns faktiskt ett annat sätt att bo på också. Nej, vi menar inte utomlands och vi menar inte i tält. Vi pratar om förstahandskontrakt.

Så borde du få bo.

Det kanske låter som ett skämt? Som om vi pratar om en rare pokémon, som alla har hört talas om men som ingen någonsin sett. Eller som ett hån? Som något som bara ett litet fåtal personer som stått i kö i 28 år faktiskt får tillgång till.

Så borde det inte vara.

I dag har 255 av 290 kommuner i Sverige brist på bostäder. Så kan det gå när makthavarna är passiva och tror att marknaden ska lösa allt. När det väl byggs nya hyresrätter är de ofta för dyra. Det där kan man acceptera – eller så kräver vi förändring.

Hyresgästföreningen tycker varken att förstahandskontrakt ska vara svårt att få eller att nya hyresrätter ska kosta skjortan. Därför måste politiken komma in och ta sitt ansvar. Det betyder att vi inte kan släppa fram politiker som vill införa marknadshyror – då blir det ännu dyrare att bo. Och vi kan inte låta politikerna komma undan med att det byggs för lite. Problemet måste lösas – och de som vi röstar på måste fatta att det är deras ansvar.

För oss är det här är en extremt viktig valfråga. 30 000 nya hyresrätter med rimliga hyror måste byggas varje år. Vi vill se blandade städer, där hyresrätter finns både i ytterstaden och innerstaden, och där priserna är så låga att vanligt folk, och vanliga unga vuxna, har råd att bo.

Både i kommuner och i riksdagen måste vi ställa krav på politikerna så att de gör sitt – med både pengar och med nya regler. Villaområden, stadsgator och kvartersstäder måste förtätas, vare sig vi är i Kävlinge kommun eller mitt i Stockholm city.

I år är det val.

Inga partier ska få komma undan med att bara förlita sig på att fastighetsägare och bostadsbolag löser det här åt oss, på egen hand. Hyresgästföreningen är mer än en medlemsorganisation som förhandlar om hyror. Vi är också en organisation som kämpar varje dag för att makthavarna ska ta hänsyn till hyresgästernas behov, och till de ungas framtida möjligheter. Ett förstahandskontrakt ska vara något normalt för alla, inte en svåråtkomlig lyxvara för några få.

Följ In My Backyard och skriv på namninsamlingen som kräver ett beslut om 30 000 nya hyresrätter med rimliga hyror – varje år.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se