Stäng

Sponsrat innehåll

juni 8, 2015
Politism, redaktion
Foto: Emilie Bergmark Jimenez

Vem bryr sig om välfärdsarbetarnas ”livspussel”?

Det är fortfarande många som inte ens vet vad ”delade turer” är, trots att det är en så otroligt stor del av många människors liv. Men vi pratar kanske inte lika mycket om välfärdsarbetarnas liv som vi gör om en del andras.

Delade turer innebär att din arbetsdag delas upp i flera stycken. Du går till jobbet på morgonen och utför dina uppgifter i några timmar. Sedan har du ett uppehåll – utan lön – på några timmar. Sedan börjar du igen, och jobbar av resten av din arbetsdag.

Du har lön för heltid, åtta timmar om dagen, men du är upptagen av jobbet kanske 12 eller 13 timmar.

Så kanske man kan leva något år eller två? Det är ju bara tillfälligt? Nej, de allra flesta Kommunalmedlemmar som har delade turer har jobbat så i tio år eller mer.

I den politiska debatten pratar man väldigt gärna om ”livspusslet”. RUT-städning och barnpassning ska göra att det lättare går ihop för den som har råd. Men när pratar vi om den arbetarklass som med delade turer ska få ihop sitt livspussel? Som ska klara av sin vardag trots att de inte har råd att köpa städning och barnpassning.

I vissa kommuner, som Norrköping, arbetar man intensivt med att få bort de delade turerna inom bland annat äldreomsorgen. I Luleå har man visserligen tagit bort delade turer – men ersatt dem med tolvtimmarspass. I många andra kommuner pågår de delade turerna precis som vanligt, trots löften att ta bort dem.

Kommunals kampanj, #alltid8mars, syftar till att påminna om att kvinnors arbetsvillkor, löner och vardag inte är en fråga som ska uppmärksammas bara en gång om året, på internationella kvinnodagen. Därför publicerar vi en text den 8:e i varje månad.

Ointresset för delade turer har flera förklaringar. Dels beror det på att det rör kvinnor. Dels på att det rör arbetarklassen snarare än medelklassen. Dels beror det på att det är oerhört mycket vanligare med delade turer ute i landet än i Stockholm.

Kommunal kommer aldrig att sluta tjata om problemen med delade turer, och visst får vi politikerna att lyssna. Men den riktiga pressen i frågan uppstår när fler engagerar sig än vi som är direkt berörda.

Det är där du som läser det här kommer in i bilden. Kan du vara med och sprida kunskap om orimliga villkor för välfärdsarbetarna? Kan du vara med och visa att det alltid är 8 mars?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se