Stäng

Sponsrat innehåll

oktober 2, 2014
Politism, redaktion

Vad är det som händer i Hongkong?

Demonstrationerna för demokrati i Hongkong har vuxit snabbt. Omkring en halv miljon personer har slutit upp på gatorna och krävt fria val och allmän rösträtt i Hongkong. Det växande protesterna handlar dock ytterst om hela Kinas utveckling. Det är regeringen i Peking som sätter käppar i hjulet för demokratin i Hongkong, trots tidigare löften om ”ett land med två system”.

Vad den kinesiska centralregeringen fruktar är emellertid inte främst att Hongkong ska bli demokratiskt, utan att de demokratiska idealen ska sprida sig till hela Kina. Den politiska dragkamp vi nu beskådar i Hongkong handlar därför om hela Kinas utveckling. Detta är också förklaringen till brutaliteten, hundratals personer har gripits och kravallpolis har slagit ner demonstranter.

IUL_hansolof (1)

Hans-Olof Nilsson, Livs förbundsordförande tillika president IUL, vilka ligger bakom kampanjen?

– “Not OK, Beijing” är internationellt facklig demokratikampanj som startats av Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) och The International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations (IUF). Kampanjens syfte är att visa solidaritet med det självständiga fria fackförbundet HKCTU (Hong Kong Confederation of Trade Union) i Hongkong i syfte att påverka Kina att hålla sitt löfte om att låta Hongkong hålla fria val 2017.

Vad är det som har hänt i Hongkong de senaste 100 åren?

– Kommunistpartiet i Kina har övergivit sitt löfte om att Hongkong ska få hålla fria val 2017, detta efter att nyheten om att Kina vill låta en kommitté välja vilka representanter som är möjliga att rösta på. Det självständiga fackförbundet HKCTU valde att utlysa generalstrejk och i samband med en demonstration i slutet på september 2014 svarade den kinesiska regeringen med att använda våld mot demonstranter. Därför bedrivs kampanjen, för att belysa att kommunistpartiet bryter det löfte som överenskommelsen om “ett land, två system” vilar på.

1841: Storbritannien ockuperar Hongkong.

1897: Avtal om att arrendera Hongkong i 100 år tecknas.

1984: Storbritannien och Kina undertecknar deklarationen om överlämnandet av Hongkong.

1997: Storbritannien överlämnar Hongkong enligt avtalet, Kina lovar att upprätta demokrati och fria val.

2014: Kommunistpartiet i Kina föreslår att en kommitté lojal med partiet ska utse de kandidater som ställer upp för val i Hongkong. När protesterna startar slås de ned med brutalt våld. Omvärlden reagerar långsamt.

2017: Val i Hongkong. Demokratiska?

IUL_demo (1)

Foto: Leung Ching Yau Alex

Varför engagerar sig Livs och IUF?

– Vi har sedan många år djupa relationer och mycket samarbete med det fria självständiga fackförbundet HKCTU i Hongkong, som är en stark demokratisk kraft och som organiserar arbetare från olika branscher.

Varför ett gult band (yellow ribbon)?

– Det gula bandet representerar kravet på allmän rösträtt och fria val. Bandet används på Facebookprofilbilder, kläder, och runt om i Hongkong på lyktstolpar, vägskyltar och polisbarrikader.

Vad kan jag göra mer?

– Förutom att sprida sidan och få fler att protestera så kan du sätta upp gula band i den offentliga miljön och lägga upp bilder av dessa i sociala medier. Använd taggen #DemocracyNowHK i allt du gör och surfa gärna runt på engelskspråkiga nyhetssidor som The Guardian och BBC och sprid allt material som du tycker är värt att sprida. Detta för att okunskapen fortfarande är för stor om händelseutvecklingen i Hongkong.

Vilka länkar är det bra att ha koll på?

www.livs.se

www.lo.se

www.hkctu.org.hk/web/en

twitter.com/hkdemonow

www.iuf.org

mashable.com/2014/09/29/hong-kong-protests-live

Skriv under uppropet Not OK, Beijing här.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se