Stäng

Sponsrat innehåll

februari 15, 2017
Politism, redaktion
Serviceboten Sheila Alpha har organiserat sig i världens första fackförbund för Artificiell intelligens.

#TBT – Sex saker vi kan tacka partsmodellen för

Ofta känns det som att de bra saker vi har bara dykt upp av sig själva.

Och som att det som är dåligt är svårt att göra något åt.

Då kan det vara rätt klokt att tänka tillbaka lite och inse att om vi redan fixat alla de här grejerna så kan vi att fixa fler.

Genom nya förhandlingar och samarbete mellan arbetsgivare och fack kan arbetslivet bli bättre och bättre, och utan dem kommer det antagligen gå åt det andra hållet. Så här är några exempel på små och stora segrar hittills. Fler finns på Like a swede.

1. Semester 
– En av de bästa grejerna med att ha jobb med riktig anställning är att man får betalt när man är ledig.

Fem veckor per år har man enligt lagen, men många har också sex eller till och med sju veckors semester. Det där är inget som bara dök upp av sig själv, för att arbetsgivarna ville vara bjussiga. Tvärtom kom lagstiftningen till eftersom politiken lyssnade på arbetsmarknadens parter. Och alla extradagar beror på kollektivavtal.

I dag tycker både facken och arbetsgivarna att det är rimligt med semester emellanåt, det är inte ens en fråga man bråkar om längre. För visst borde vi kunna ta semester för givet? Även för arbetsgivarna finns en stor nytta i att de som jobbar får vila upp sig och hitta ny energi och inspiration. Tid till bad, sol, vila, resa och umgänge är en av de allra trevligaste konsekvenserna av partsmodellen.

2. Föräldralön
– Föräldraförsäkring är jättebra, men ofta räcker den inte till. Då är det tur att det finns föräldralön för de flesta med kollektivavtal.

Vad det är? Jo, föräldralön – som finns till enbart för att parterna (fack och arbetsgivare) kommit överens om detta – gör att man får extra pengar varje månad så att man lättare har råd med allt det där som är ett måste för nyblivna föräldrar. Blöjor och barnvagn till exempel.

3. Tjänstepension
– Alla arbetsplatser har inte kollektivavtal som parterna har enats om och det är verkligen synd. För en av de finaste grejerna med att jobba på ett ställe som har kollektivavtal är tjänstepension. Inte för att man vill tänka på sin framtida pension hela dagarna, utan just för att man ska slippa tänka så mycket på den. För att man ska slippa oroa sig.

Tjänstepension innebär att det sätts undan lite extra pengar till dig varje månad som du jobbar – så att du har lite mer att röra dig med när du väl blir äldre och går i pension. Rätt så skönt.

4. Övertidsersättning
– Det här är lite obehagligt: Om det inte finns kollektivavtal där du jobbar är det inte säkert att du får betalt – eller rätt betalt – när du jobbar över. Reglerna för övertidsersättningen står nämligen i kollektivavtalet. Ett avtal som – yes, du kan gissa svaret vid det här laget – förhandlats fram genom partsmodellen!

5. Reallöneökningar
– En reallöneökning innebär att lönen ökar mer än priserna, och att du alltså har råd med mer. Politikerna sätter inte löner i Sverige. Det görs i stället efter förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter, mellan facken och arbetsgivarna. Det är alltså en otroligt bra metod, eftersom det gett de som jobbar i Sverige så kallade reallöneökningar. Och utan förhandlingar är det ju faktiskt inte ens säkert att du får några löneförhöjningar alls.

6. Friskvårdsbidrag
– Friskvårdsbidraget kan användas till olika saker, till exempel massage, gymkort eller för extra behandling av en dålig rygg. Det kan verkligen göra skillnad. Men man ska komma ihåg att det inte är något som alla som jobbar fått automatiskt. Det finns ingen lag som lovar friskvårdsbidrag till alla. Tvärtom är det något som parterna kommer överens om.

Utan förhandlingar hade det aldrig kommit på plats.

Vill du veta mer kan du gå in här.

Sök på Politism.se