Stäng

Sponsrat innehåll

juli 7, 2017
Politism, redaktion

Sverigedemokraterna sviker vanligt folk

Ska vi leka ”gissa partiet”?

De vill sänka skatten för de allra rikaste.
De motarbetar krav på kollektivavtal.
De tycker att det är helt okej att skattepengar hamnar i riskkapitalisters fickor i stället för i välfärden.
Deras partiledare heter Jimmie Åkesson.

Precis. Nu vet du.

Sverigedemokraterna har den här våren försökt lansera sig själva som ett ”vårdparti”. Jimmie Åkessons tal i Almedalen idag kommer säkert handla om just det, att Sverigedemokraterna vill satsa på svensk sjukvård. Vad han inte kommer berätta är dock att de vill att välfärden ska stå för notan när de sänker skatten för de som redan har mest.

I partiets budgetförslag föreslås att den som tjänar 100 000 kronor i månaden ska få 46 000 kronor i skattesänkning varje år.

I samma budget vill de skära ner 34 miljarder kronor på de bidrag som staten varje år ger till landets kommuner. Alltså att kommunerna skulle ha 34 miljarder mindre till att få skola och omsorg att funka.

Samtidigt säger Konjunkturinstitutet, alltså de som på uppdrag av regeringen analyserar svensk ekonomi, att kommunerna är i behov av tillskott i mångmiljardklassen kommande år, bara för att garantera dagens personalnivå. Med SD:s minskade statsbidrag skulle kommunerna tvingas höja kommunalskatten. Det vill säga, den skatt som främst drabbar LO-arbetare eftersom att alla, oavsett vad de tjänar, betalar lika stor andel av sin lön i kommunalskatt.

Sverigedemokraternas hyckleri slutar inte där. När Jimmie Åkesson träffar arbetare säger han att man ska kunna kräva en vettig lön med vettiga villkor – men när det väl kommer till kritan står han och SD på direktörernas sida. I riksdagen röstade de emot krav på rimliga löner och villkor vid offentlig upphandling. Ett krav som skulle göra att stat, kommun och landsting inte kan bidra till lönedumpning när de köper tjänster för våra skattepengar. Sverigedemokraterna ställde sig på motståndarsidan, mot arbetarna och för sänkta löner.

I valrörelsen 2014 gapade Sverigedemokraterna högt om hur de var emot vinster i välfärden. Bara för att strax efter valet svänga om totalt. Bjudmiddagar och möten med Svenskt Näringsliv och några lobbyister var det som krävdes, sen hade SD plötsligt ”inga som helst problem” med att företag tar ut fem miljarder av våra skattepengar i vinster.

Så tungt vägde deras principer. Så lätt vände de kappan efter vinden.

Vad mer lurar Sverigedemokraterna väljarna om? När sviker de sina löften till arbetarna nästa gång?

Sök på Politism.se