Stäng

Sponsrat innehåll

september 4, 2017
Politism, redaktion
Sponsrat av LO.

Sverigedemokraterna och riskkapitalisterna

Sverigedemokraterna gick 2014 till val på att begränsa vinstjakten i vår gemensamma välfärd. Ett halvår senare bjöds de på finmiddag av Svenskt Näringslivs direktörer, alltså de som tjänar mest på dräneringen av välfärden. Och plötsligt hade Sverigedemokraterna ”inga som helst problem” med vinsterna i välfärden.

Varje år försvinner sex miljarder kronor från välfärden när privata företag som Carema och John Bauergymnasiet tar ut vinster. Det är fem miljarder kronor som borde gått till fler lärare i barnens skolor och mer personal på äldreboendet. Det är sex miljarder kronor som hårt arbetande svenskar har betalat i skatt för att få en fungerande välfärd men som istället hamnar i fickan på redan förmögna privatpersoner.

80 procent av svenska folket vill stoppa den här plundringen av vår välfärd. Men i riksdagen finns det en högermajoritet som tycker att vinstjakten måste få fortsätta. Tillsammans med Alliansen sätter Sverigedemokraterna stopp för alla förslag om vinstbegränsningar.

Att allianspartierna skyddar vinsterna i välfärden är inte särskilt överraskande. De är öppna med att de står på riskkapitalisternas sida, det har högerpartierna alltid gjort. Sverigedemokraterna däremot påstår sig stå upp för vanligt folk. Alla de som sliter dag som natt och som betalar skatt för att skolan, vården och omsorgen ska finnas där när de behöver den.

Sverigedemokraterna pratar gärna om ett land i kris. Och ja, det finns en hel del som inte fungerar som det ska – det saknas resurser och personal i välfärden. Så blir det när pengar som borde gå till vår skola, vård och omsorg försvinner iväg till skatteparadis och in på riskkapitalisternas bankkonton.

2014 lovade Jimmie Åkesson att ändra på detta. Men ett par middagar senare i maktens korridorer är det plötsligt viktigare att klia direktörernas ryggar än att se till så att våra skattepengar går till det de ska.

Sök på Politism.se