Stäng

Sponsrat innehåll

september 4, 2018
Politism, redaktion

Rösta på söndag – för 30 000 nya hyresrätter varje år

Bara under de kommande sju åren behövs ungefär 80 000 nya lägenheter varje år. Annars klarar Sverige inte bostadsförsörjningen. Tyvärr är vi inte i närheten av den byggtakten i dag. Även om det byggs mer än på 40 år byggs fattas mer än 20 000 nya bostäder årligen.

Bostadspolitiken har blivit allt viktigare för alla de politiska partierna under de senaste åren. Det är bra och hade de inte prioriterat detta hade bristen sett ännu värre ut. Men att det går bättre nu än för tio år sedan är en klen tröst för alla som ändå står utan bostad.

Bland alla som söker bostad finns dessutom ännu ett stort problem. För få nya lägenheter är hyresrätter – och för många av hyresrätterna är så dyra att bara är tillgängliga för de som tjänar väldigt bra. Långt över 200 000 unga vuxna bor i dag hemma hos sina föräldrar trots att de vill bo på ett annat sätt.

Vissa politiker menar att lösningen är att tillåta högre hyror. Det vet vi att det inte är. Det enda sättet att lösa bostadskrisen på ett sätt som hjälper alla är att politiken bidrar till förändringen. De måste säkerställa att 30 000 nya hyresrätter med hyror som vanligt folk har råd att betala byggs. Varje år.

På söndag är det val och resultatet kommer att spela väldigt stor roll för hur det går med bostäderna och hyrorna under de kommande åren. Möjligheterna att få en bostad med en vettig hyra står på spel. För att sätta press på dem – vem som än vinner valet – ber vi dig att skriva på den här namninsamlingen som kräver 30 000 nya hyresrätter med rimliga hyror, varje år.

Vill du veta vilket parti som tycker mest som du i bostadsfrågan kan du göra Hyresgästföreningen och Inmybackyards valkompass. Därefter är det viktigt att du går och röstar. Använd din möjlighet att påverka.

För att du i framtiden ska kunna bo bra utan att ruinera dig.

Sök på Politism.se