Stäng

Sponsrat innehåll

maj 8, 2015
Politism, redaktion

Politikerna måste pressas om jämställda löner

Varje gång du kommer i kontakt med någon inom vården och omsorgen är chansen stor att du kommer i kontakt med en kvinna som jobbar ofrivillig deltid. Chansen är också stor att du kommer i kontakt med kvinnor som tvingas jobba delade turer, vilket alltså innebär att de ofrivilligt har långa pauser som styckar upp arbetsdagen. Det här sker framför allt i branscher med redan låga löner och dåliga arbetsvillkor.

Det är som om de här anställda inte är så viktiga. Som om det fanns hur många som helst som kan ersätta dem. Men så är det inte. Tvärtom vet vi att det råder brist på vårdpersonal redan i dag – och att den bristen kommer att bli ännu större i framtiden.

Ändå är politiken passiv och gör väldigt lite för att göra yrken som undersköterska mer attraktiva. Heltid som norm borde vara en självklarhet. Allmän visstid och delade turer borde försvinna omedelbart. Lönerna borde höjas. Annars kommer Sverige i framtiden att möta välfärdsbehoven utan yrkesutbildad personal som kan hantera de utmaningar vi står inför.

Orsaken till varför den här insikten inte har sjunkit in är till stor del att det här är kvinnodominerade yrken.

Alla säger sig vilja se jämställdhet. Alla säger sig vilja stärka yrkeskategorier som undersköterskor. Men det är väldigt mycket prat och väldigt lite verkstad. Det är därför Kommunal fortsätter påminna om detta hela tiden. Det är därför vi uppmärksammar könsorättvisorna i arbetslivet – och politikens flathet – den 8 varje månad. Det är därför vi säger: För oss är det #alltid8mars.

Det går inte en dag utan att Kommunal kämpar för att politikerna i regering, riksdag, regioner, landsting och kommuner ska förstå och ta till sig det här. Att Sverige har bytt från en alliansregering till en rödgrön borde göra saken lättare. Men det går fortfarande trögt och Kommunal är beroende av att politikerna pressas av många. Kommunals medlemmar är beroende av alla som är med i kampen för jämställdhet orkar hålla ut. Det är alltid internationella kvinnodagen för oss – för så fort vi inte driver de här frågorna försvinner de.

Personalbristen i vården och omsorgen brukar uppmärksammans nu på vårkanten, inför sommaren. När det är dags att hyra in dyra stafettläkare. Men undersköterskor har aldrig förmånen att vara dyra på grund av personalbrist. De ersätts i stället av outbildad personal med ännu sämre löner och arbetsvillkor.

Det är inget annat än skamligt.

Sök på Politism.se