Stäng

Sponsrat innehåll

november 8, 2015
Politism, redaktion

Om inte undersköterskorna får bättre lön ligger välfärden risigt till

Den stora kvinnodominerade yrkesgruppen undersköterskor måste prioriteras.

Det innebär att deras löneökningar måste bli större än de för jämförbara mansdominerade yrken när de nya avtalen sluts mellan arbetsgivare och fackförbund. Helt enkelt för att det orimligt att en undersköterska tjänar 2 800 kronor mindre i månaden än en verkstadsarbetare, trots att de har lika lång yrkesutbildning.

Att man jobbar med människor ska inte betyda att man får sämre betalt. Det håller de allra flesta med om och Kommunal känner ett jättestarkt stöd för att driva undersköterskornas sak i avtalsrörelsen 2016.

Både från medlemmar, från brukare och från anhöriga i vård och omsorg. Från andra fackförbund, från arbetsgivare, från den breda allmänheten och från ekonomer.

Många blir överraskade när de hör hur låga undersköterskornas löner är. Medellönen för en undersköterska är 23 200 kronor i månaden. Men en hel del undersköterskor tjänar under 20 000 kronor i månaden även med fem, sju eller tio års erfarenhet.

Det är brist på undersköterskor redan i dag. Men det är inget mot vad som komma skall. Det kommer att saknas 160 000 undersköterskor år 2035, enligt SCB.

Så det är inte bara en fråga om rättvisa. Det är också en fråga om att ordna tillräckligt bra arbetsvillkor och löner för att många ska vilja bli undersköterskor. Annars kommer vi ligga risigt till i välfärden.

Undersköterskorna är helt avgörande för att Sveriges övriga arbetstagare ska kunna gå till jobbet.

Någon måste ta hand om butiksbiträden, lärare, industriarbetare och it-utvecklare när de blir sjuka och behöver vård.

Någon måste sköta om de gamla, så att journalister och jurister kan jobba i stället för att vårda sina föräldrar. Allt detta gör undersköterskor och utan deras jobb blir det inte mycket av den svenska tillväxten.

Därför är det helt rätt tid för en storsatsning på undersköterskors löner och arbetsvillkor. Det är inte en svår fråga. Det är inte ens en dyr fråga, eftersom Sverige inte har råd att avstå.

Sveriges välfärd hänger på att samhället erkänner hur betydelsefulla undersköterskorna är. Och vilket kvalificerat arbete de utför. Ett särskilt lönelyft i avtalsrörelsen 2016 är en bra början.

Sök på Politism.se