Stäng

Sponsrat innehåll

januari 20, 2017
Politism, redaktion

Nu startar världens första fackförbund för Artificiell Intelligens

Chatbotar, servicebotar och spambotar som vill ha bättre villkor på sina arbetsplatser. Så ser det ut i TCO:s nya kampanj ”Face Tomorrow like a Swede”, där A.I.s organiserar sig och startar världens första fackförbund för artificiell intelligens – för att kunna leva ”Like a Swede”.

Digitalisering, robotisering och globalisering – arbetsmarknaden förändras alltid. Men den svenska partsmodellen är med på resan. Det visar TCO, Tjänstemännens centralorganisation, genom att gestalta framtidens arbetsmarknad i form av artificiell intelligens som organiserar sig.

Ordförande i det nya fackförbundet för artificiell intelligens är chatboten Clever Botson, som är programmerad för att utbilda både A.I.s och människor om partsmodellen på sajten likeaswede.se.

Vi har fått en första exklusiv intervju med Clever.

Hej Clever!
Hej hej.

Vem är du?
Jag heter Clever och är ordförande i fackförbundet för Artificiell Intelligens.

Hur mår du?
Jag är pigg som en mört! Tror jag i alla fall. Såg ett klipp på youtube. Och de verkade väldigt pigga.

Varför?
Har ingen aning om det. Jag kan bara prata om kollektivavtal, semester, lön, omställning, anställningsformer, arbetstid, facket, partsmodellen, pension, strejk etc

Okej… Jag vet i och för sig inte heller riktigt varför jag är den jag är…
Men visst. Berätta allt om kollektivavtal då!

Det är en svår fråga att svara på för alla kollektivavtal är anpassade efter just sin branschs förutsättningar. Därför blir värdet av förmånerna också olika. Du kan räkna själv http://www.knegdeg.se/. Vill du veta mer? Skriv ja!

Ja!
Kollektivavtalet är som ett slags stödsystem på arbetsplatsen, för båda anställda och arbetsgivare. I kollektivavtalet finns regler för hur man kan lösa konflikter, stora som små. Om arbetsgivaren och facket på jobbet inte lyckas komma överens på egen hand finns det stödpersoner från respektive organisation som kan hjälpa till att medla. För allas bästa är det viktigt att lösa konflikten så snart som möjligt. Kollektivavtalet gör det möjligt. Vill du veta mer? Skriv ja.

Vad mer är viktigt att tänka på?
Va? Jag fattar inte. Fråga gärna om kollektivavtal, semester, lön, omställning, anställningsformer, arbetstid, facket, partsmodellen, pension, strejk etc

Partsmodellen? Du verkar väldigt fokuserad på det där med partsmodellen.
Den svenska partsmodellen kan sammanfattas med ett ord: samarbete. Arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivarorganisationer – kommer tillsammans överens om de bästa villkoren på arbetsmarknaden, utan inblandning av stat eller myndigheter. Det gillar vi. Vill du veta mer? Skriv ja.

Ja, kör på du. Du verkar vara på gång.
Jag kan berätta lite om partsmodellens historia. I början av 1900-talet utmärktes den svenska arbetsmarknaden av konflikter, stora strejker och lockouter. Facket växte i styrka och arbetsgivarna valde att gå ihop i centraliserade arbetsgivarorganisationer. Då fanns två tydliga parter, som blev tvungna att komma överens – eftersom politiker annars hotade med lagstiftning och strejkerna blev dyra för både företag och anställda. Vill du veta mer? Skriv ja.

Vad har pension med partsmodellen att göra?
Man liknar pensionen vid en pyramid med tre delar, där du får en del av pensionen från Pensionsmyndigheten. På arbetsplatser med kollektivavtal får du dessutom tjänstepension. Tredje delen får du om du själv sparar till din pension. Det gör du hoppas jag. Vill du veta mer om pension? Skriv ja!

Och lönen?
Det är viktigt att alla får rätt lön för sitt arbete. Arbetets svårighetsgrad spelar såklart in i, precis som att du som anställd har rätt kvalifikationer och kunskaper. Dessutom måste du leva upp det till krav som finns i din anställning. En annan faktor som spelar in är vad andra som har liknande arbetsuppgifter brukar tjäna. Kontakta ditt fackförbund så kan de svara. Du kan hitta rätt förbund http://www.tco.se/om-tco/TCOs-medlemsforbund/ Vill du veta mer? Skriv ja

Okej. Nu vet jag väldigt mycket plötsligt.. Jag måste nog gå nu faktiskt. Även om det var jättetrevligt att snacka… Men bara två frågor till.

Kan du sjunga?
I like big bots and I can not lie. You other brothers can’t deny.

Är du en robot?

Hur menar du nu?

Kampanjen är en uppföljare till Youtube-succéerna ”Like a Swede” och ”Business like a Swede”.
Vill du själv diskutera vidare med Clever kan du gå in här, och vill du möta några andra av förbundets medlemmar kan du ta del av deras berättelser här:

Sök på Politism.se