Stäng

Sponsrat innehåll

december 1, 2017
Politism, redaktion
Foto: James Mcdermott

#Metoo kräver skärpning av industrin

Sex av tio unga kvinnor som jobbar i industrin har blivit utsatta för sexuella trakasserier det senaste året. Bland kvinnor i alla åldrar är samma siffra 34 procent.

Det visar en ny undersökning som Novus har gjort. Med anledning av #Metoo har IF Metall frågat sina medlemmar om deras erfarenheter av sexuella trakasserier i privatlivet, på arbetsplatsen och inom facket.
– Jag blir nedslagen och arg. Så här kan vi inte ha det. Alla, oavsett ålder och kön, måste känna sig trygga i industrin. Det är trots allt år 2017, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Hela 41 procent av kvinnorna under 30 år i industrin har upplevt ”ovälkomna sexuella anspelningar, blickar, visslingar och kommentarer om utseende”. 22 procent har utsatts för oönskad fysisk kontakt.

Hur ser då stödet till de utsatta kvinnorna ut?

Var fjärde medlem i IF Metall som upplevt sig trakasserad har själv anmält eller berättar för arbetsgivaren eller facket att sexuella trakasserier förekommer. Men hela 65 procent av dem uppger att det inte ledde till några åtgärder.

Bara tio procent säger att arbetsgivaren pratade med förövaren. I tre procent av fallen gav arbetsgivaren personen en skarp tillsägelse och i tre procent ledde det till omplacering eller uppsägning.

Inte heller facket agerar nog kraftfullt. På frågan om det finns en tysthetskultur i IF Metall svarar 9 procent att det finns, i ganska eller mycket hög grad.

Bara 38 procent av medlemmarna upplever att IF Metall är ganska eller mycket aktiva på arbetsplatserna när det gäller att förebygga och motverka sexuella trakasserier. 61 procent anser att facket inte är särskilt aktivt eller inte alls. Kvinnor tycker något oftare än män att facket är aktivt i frågan.
–  #Metoo och #InteFörhandlingsbart är oerhört viktiga upprop. Kvinnors vittnesmål visar att det finns mycket arbete att göra. Ingen kvinna ska utsättas för trakasserier och kränkningar utan att det får några konsekvenser för förövaren. Det gäller i samhället, på arbetsplatserna och självklart i facket, säger Marie Nilsson.

Imorgon berättar Marie Nilsson hur IF Metall, utifrån resultaten i medlemsundersökningen, nu går vidare för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier och kränkningar.

Sök på Politism.se