Stäng

Sponsrat innehåll

mars 8, 2015
Politism, redaktion

Könsorättvisorna måste bekämpas – inte bara i dag

I dag är den internationella kvinnodagen. Nu ÄR det 8 mars, på riktigt.

För Kommunals medlemmar är det dock 8 mars året om. Det vill vi visa genom att säga #alltid8mars och genom att publicera en text på Politism, om jämställda löner, den 8 i varje månad.

Den 8 januari skrev vi om faran med alla som lovar att förändra samhället, som lovar att jobba för jämställdheten, just på den internationella kvinnodagen. Vi skrev om hur ofta det blir tyst redan den 9 mars.

Den 8 februari skrev vi om hur Kommunals kvinnor, som har en orättvist låg lön i dag, straffas dubbelt. Både i nuet när de får för lite betalt för sitt jobb – och när de går i pension och får för lite att leva på.

I dag är det 8 mars och du kommer höra fler jämställdhetsutspel än på resten av året. Det kommer att vara mycket snack.

I dag är alla överens om det allvarliga i att kvinnors löner som andel av mäns löner bara ökat med några ynka procentenheter sedan 1980-talet. Det är bara att läsa nyheterna eller titta på tv. I dag är alla på kvinnornas sida.

Men i slutet på månaden, när lönen trillar in, är det inte lika många som fortfarande pratar om att en verkstadsarbetare tjänar ungefär 2 800 kronor mer i månaden än en undersköterska.

För Kommunal är det annorlunda. Varje dag på året kämpar vi mot könsorättvisorna. I avtalsrörelsen 2016 – och i kommande avtalsrörelser – kräver vi att våra värdediskriminerade kvinnodominerade yrken får större löneökningar än mansdominerade yrken. Det krävs mer än lika mycket åt alla. Det krävs mer åt värdediskriminerade kvinnor för att det ska bli rättvist.

Mer än var tionde kommunalkvinna mellan 65 och 69 år har en pension på bara 8 350 kronor i månaden eller mindre – före skatt. Det är inte hållbart. Du som är ung idag måste se till att ändra på det här. Du kommer att möta motstånd. Men du måste fortsätta kämpa, tillsammans med oss, för att diskrimineringen och orättvisan ska stoppas.

Kommunal är Nordens största fackförbund och har mer än en halv miljon medlemmar. 80 procent av dem är kvinnor. Vi vågar ta strid. Men vi behöver stöd från andra. Det måste vara internationell kvinnodag fler dagar än en, även för de som inte själva diskrimineras.

Den som kämpar för rättvisa måste se till att löften som uttalas i dag, på internationella kvinnodagen, inte bryts eller glöms bort i morgon.

Den som vill krossa könsorättvisorna måste komma ihåg att det alltid är 8 mars.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se