Stäng

Sponsrat innehåll

december 1, 2017
Politism, redaktion
Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande.

Industrin måste göra upp med sexismen – så gör IF Metall

Sex av tio unga kvinnor som jobbar i industrin har utsatts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats under det senaste året.

Det visar en ny undersökning bland fackförbundet IF Metalls medlemmar. Nu kallar facket industrins arbetsgivarorganisationer till ett möte.
– Det här är oacceptabelt. Det måste bli ändring. Industrin behöver den bästa kompetensen. Om unga kvinnor ska vilja jobba i industrin måste vi göra upp med alla former av sexism, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

På mötet ska facket diskutera med arbetsgivarna hur sexuella trakasserier och kränkningar ska förebyggas och motverkas.
– På varje arbetsplats ska det finnas tydliga riktlinjer. Personer som utsätts ska veta var de ska vända sig och känna att de blir lyssnade på. Och arbetsgivaren ska agera. Att bryta mot reglerna ska få konsekvenser för förövaren, säger Marie Nilsson.

Undersökningen visar att inte bara arbetsgivarna, utan även facket, måste skärpa sig.

Bara 38 procent av medlemmarna upplever att IF Metall är ganska eller mycket aktiva på arbetsplatserna när det gäller att förebygga och motverka sexuella trakasserier.

Därför kommer IF Metall att ringa alla förbundets 1300 klubbordföranden, som finns på arbetsplatser över hela landet.
– Alla ska veta att vi menar allvar. Vi måste säkerställa att hela vår organisation, från förbundskontoret till varenda lokal klubb, har klart för sig hur sexuella trakasserier och kränkningar ska hanteras. Vi ska agera kraftfullt i varje enskilt fall, säger Marie Nilsson.

IF Metall blev ett feministiskt fackförbund 2014. Sedan dess har de flesta anställda och förtroendevalda utbildats i jämställdhet.
– Men det räcker inte. Nu skärper vi vårt arbete mot sexuella trakasserier och kränkningar. Att utsatta kvinnor får stöd och förövare får ta konsekvenser är avgörande för fackets förtroende bland medlemmarna. Vittnesmålen i #Metoo och #InteFörhandlingsbart är mycket viktiga, säger Marie Nilsson.

Sök på Politism.se