Stäng

Sponsrat innehåll

januari 10, 2015
Politism, redaktion

Från och med nu är det alltid 8 mars

#alltid8mars

Om två månader är det dags igen. Då kommer alla gå ut och berätta hur viktigt det är med jämställdhet. För då, den 8 mars, är det återigen dags för internationella kvinnodagen.

Då handlar det inte om de välfärdsarbetare som tar hand om våra barn, gamla och sjuka. Då är det i stället ofta de kostymklädda pamparna och glada direktörerna som ställer sig på barrikaderna, sida vid sida, engagerade i ”kvinnofrågan” och påminner om hur trist de tycker att det är att lönerna är så ojämställda. Då höjer de rösten och berättar hur ledsamt det är att kvinnor tjänar ungefär 86 procent av vad män tjänar.

Det brukar vara riktigt rörande. Ibland är de till och med självkritiska och medger att de inte gjort tillräckligt. Sedan slår de alltid fast att det är dags för förändring nu. Sedan blir det 9 mars. Och 10 mars. Och lagom till 11 mars brukar allt det där vara bortglömt. Då är det vardag igen.

Men Kommunals medlemmar lever med ojämställda löner året om. I hemtjänsten, på förskolorna, på gruppbostäderna, i äldreboenden och överallt annars där de jobbar på trots att villkoren inte är rättvisa. Gapet mellan män och kvinnors löner har knappt krympt alls de senaste åren och Sverige är inte bättre än övriga EU-länder vad gäller jämställda löner.

För oss är jämställda löner inget som vi bara kommer att tänka på en gång om året.

För oss spelar det faktiskt ingen roll vad som sägs den 8 mars om det inte också märks i lönekuvertet. Som det ser ut nu kommer nästan ingen av oss leva så länge att lönerna hinner bli jämställda. Vi har inte en chans att komma i kapp om inget förändras.

Därför är jämställda löner den viktigaste frågan för Kommunal – och därför måste vi kräva fokus på rättvisa mycket mer än en enda dag i mars. Annars blir alla dessa jämställdhetsutspel som inte leder till något bara provocerande. Tomma ord som gör oss förbannade.

För Kommunal är jämställda löner nödvändiga varje dag. Därför kommer vi göra den åttonde varje månad till en dag för jämställda löner. Från och med nu är det alltid 8 mars. Någon förändring kommer inte att ske av sig själv, ingenting händer automatiskt. Allt det vi har i dag är sånt som vi fått kämpa för. Vad direktörer, pampar och politiker än säger.

Under en livstid tjänar en kvinna i snitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man. En undersköterska tjänar 2 800 kronor mindre i månaden än en verkstadsarbetare. Det är inte rimligt. Lägre löner bidrar till att kvinnor får mycket lägre pensioner än män. Sämre arbetsvillkor leder till att kvinnor är sjukskrivna mer än män.

Så länge det ser ut på det sättet kommer Kommunal aldrig att luta sig tillbaka och tro att det löser sig. Tvärtom krävs stenhårt och modigt feministiskt arbete och alla som bryr sig måste vara med och pressa på för något som borde vara en självklarhet.

Du också.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se