Stäng

Sponsrat innehåll

december 8, 2015
Politism, redaktion

Dåliga villkor tvingar undersköterskorna att jobba sjuka

Behovet av välfärdsarbetare i allmänhet, och undersköterskor i synnerhet, är enormt. Samhället och välfärden kommer att få stora sprickor om inte många fler lockas till yrket.

Samtidigt är det ett jobb med alldeles för låga löner och för dåliga arbetsvillkor. Undersköterskor får lägre löner än andra med lika kvalificerade arbeten och en av anledningarna är att det är ett kvinnodominerat yrke.

Samtidigt försöker välfärdsarbetarna hålla huvudet högt och sätter ära i att inte låta patienter och brukare lida. Undersköterskorna kompenserar för bristfälliga arbetsvillkor och för lite personal med sina egna kroppar, och med sin egen hälsa. De går till jobbet trots att de är sjuka, för att de tar ett stort personligt ansvar för vården och omsorgen och inte vill sätta sina arbetskamrater i klistret. Många välfärdsarbetare, med låga löner, har knappt råd att vara hemma sjuka i alla fall.

I en ny rapport blir det tydligt. Sex av tio av Kommunals medlemmar har gått till jobbet trots att de inte känt sig tillräckligt friska för att göra det. Av dem har 38 procent tvingat sig till jobbet sjuka vid fler än fem tillfällen på ett år.

Det är skrämmande siffror i alla lägen. Men det är extra absurt i ett samhälle där behovet av välfärdsarbetare är så stort. Hur ska man få människor att frivilligt söka sig till välfärdsyrken om de vet att man tvingas sätta sin hälsa på spel för att göra ett bra jobb? Om man tvingas infinna sig på jobbet sjuk för att lönen inte räcker om man får en enda karensdag?

Ett sånt Sverige kan vi bara ha om vi inte bryr oss, och det gör vi ju. Även arbetsgivarna borde bry sig – för när deras anställda går sjuka till jobbet gång på gång ökar risken att de så småningom bränns ut och blir långtidssjukskrivna.

Under hela det här året har Kommunal uppmärksammat våra medlemmars villkor – och pekat på lösningar för hur det kan bli bättre – under taggen #alltid8mars på Politism. Det har vi gjort för att påminna om att alla vackra ord som sägs på Internationella kvinnodagen, den 8 mars, måste omsättas i handling under resten av året.

Alla dagar. Hela året.

Det här är den sista texten i den serien, men det är bara ett av många år i kampen för rättvisa löner och villkor för Kommunals medlemmar. Vi fortsätter kämpa och vi tänker vinna.

Sök på Politism.se